Eteläpohjalaisen kirjailijan Paula Nivukosken historialliset romaanit ovat nousseet suosioon ja saaneet hyviä arvosteluja. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli kirjailijaa, jonka uusin teos Kerran valo katoaa julkaistiin syyskuussa.
Esikoisteoksesi Nopeasti piirretyt pilvet julkaistiin vuonna 2019. Kirjan tarina sijoittuu sukutalosi miljööseen, 1920-luvun Isoonkyröön. Kirja sai hienon vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Millä mielin muistelet kirjoitusprojektia ja sen julkaisua?
Esikoisromaanin kirjoittaminen tuntui toisinaan jännittävältä salaisuudelta, toisinaan siltä, että on matkustanut yksin maahan, jota ei ole enää olemassa. Alkuvaiheessa kirjoittamista vahvisti oman äänen ja rytmin löytyminen, sillä Nopeasti piirretyt pilvet on ensimmäinen kirjoittamani romaanikäsikirjoitus.
Ensimmäistä romaania kirjoittaessani opin myös tekemään kaunokirjallista taustatyötä. Kävin mm. kehruukurssilla ja ymmärsin, mikä merkitys on aistikokemuksilla teknisen osaamisen lisäksi. Tutkin paljon paikallishistoriikkeja ja haastattelin ihmisiä. Ujutin romaaniin monia tosielämän sattumuksia ja paikallislegendoja.
Kirjan julkaisun hetkellä tunsin alastomuutta. Vaikka tapahtumat sijoittuvat aikaan kauan ennen syntymääni, olin kirjoittanut sydänverellä ja omien tunteideni kautta. Minusta tuntui, että sieluni olisi jotenkin nähtävillä kirjan sivuilla. Ensimmäisten lukijapalautteiden myötä kuitenkin oivalsin, että jokainen lukija kohtaa kirjan omien tunteidensa, muistojensa ja toiveidensa kautta. Kirjailija on jo astunut askeleen kauemmaksi, lukija kohtaa teoksen aina itsensä kautta.
Syyskuussa julkaistiin jo kolmas romaanisi ”Kerran valo katoaa” ja välissä olet myös kirjoittanut kaksi lastenkirjaa. Miten elämäsi on muuttunut kirjailijuuden myötä?
Vaikka kirjoitin jo lapsena ystäväkirjoihin toiveammatikseni kirjailija, en esikoisromaania kirjoittaessani osannut ajatella, että kirjan julkaisun jälkeen ammattini vaihtuisi ja olisin tosiaan kirjailija. Sain vuoden apurahan esikoisen viimeistelyyn ja toisen romaanin kirjoittamiseen, joten opetustyöt yliopistolla saivat jäädä.
Kirjailijana aikatauluni ovat vapaat, jolloin voin joskus valita päiväunet tai metsäretken kirjoittamisen sijaan. Toisaalta erityisesti editointivaiheessa on päiviä, jolloin kellonympärys ei riitä työlle, vaan pilkunpaikkaa etsitään vielä aamuyöstäkin. Elämääni kuuluu aiempaa enemmän pieniä matkoja, jolloin vetäydyn kirjoittamaan ja tutkimaan rakentamaani maailmaa. Toisaalta arkea pilkkovat myös erilaiset kirjailijavierailut. Olen kohdannut lukijoita niin eläkeläisten päiväpiireissä kuin esikoulussakin.
Vaikka kirjailijan työ itsessään vaatii yksinäisyyttä, olen löytänyt elämääni myös upeita ihmisiä, joiden kanssa jakaa kirjailijuuden aiheuttamia vuoristoratafiiliksiä.
Romaanisi sijoittuvat menneisiin vuosikymmeniin ja osittain oman isoäitisi tarinaan. Millaista on ollut kirjoittaa romaaneja oman suvun tarinasta?
Nopeasti piirretyt pilvet syntyi alun perin halusta tutkia oman suvun ja vanhan kotitilan tarinoita. Erityisesti minua kiinnosti kertomus mummani Amerikkaan lähteneestä miehestä. Vielä ensimmäisillä liuskoilla kuvittelin kirjoittavani jonkinlaista sukuselvitystä, mutta varsin pian ymmärsin, etten saa selville niitä asioita, jotka minua todella kiinnostivat – kuten millaisia kirjeitä rapakon takaa saapui tai miltä tuntui kulkea kylänraitilla sen jälkeen, kun mies ei tullutkaan jouluksi kotiin. Niinpä päätin kirjoittaa romaanin, johon lainasin raamit isoäitini elämästä, mutta otin kuitenkin myös joitakin taiteellisia vapauksia. Osa henkilöistä on täysin fiktiivisiä. Kerran valo katoaa sijoittuu samalle Koskiluhdan tilalle, mutta sen päähenkilöiden kohtalot eivät nojaa todellisten henkilöiden elämään.
Kirjoittamisen myötä olen tutustunut tarkemmin lähihistoriaani ja kuullut monia mielenkiintoisia tarinoita. Joskus puhelin saattaa soida keskellä päivää, soittajalla on tarina valmiina. ”Ookko sä kuullu, mistä se teirän könnilääne kaappikello on perääsin?”
Millaista lukijakuntaa romaanisi puhuttelevat? Millaista palautetta olet saanut lukijoilta?
Olen saanut palautetta hyvin eri ikäisiltä ihmisiltä ympäri Suomen. Useampi lukija on kertonut lukeneensa kirjani ensin nopeasti selvittääkseen, mitä tarinassa tapahtuu ja sitten hitaasti nautiskellakseen kielestä. Kerran valo katoaa -romaanin lukeneet ovat kirjoittaneet kirjasta esim. näin:
Ihana, ihana kirja ❤ Nivukoski kirjoittaa niin lyyrisesti, että välillä sydän pakahtuu. Nivukosken taito imaista lukija mukaansa on maaginen ja tuntuu kuin itsekin olisi ollut osa tarinaa.
Kotoillen kera kirjan
Minä rakastin tätä kirjaa niin paljon, ettei sitä pysty sanomaan. Tämä kirja oli aivan ihmeellinen, sydäntä kouraiseva ja henkeä salpaava.
tarinoita pohjantähden alta
Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla? Mitä kirjoitat tällä hetkellä?
Suloisimmat kirjoittamiseen liittyvät suunnitelmat ovat melko arkisia. Vanha pöytä lasikuistilla, taustaan sulautuva jazz, kupillinen hyvää teetä. Tasainen näppäimistön naputus myöhäiseen yöhön saakka. Kirjoittamisessa parasta ja tärkeintä on itse kirjoittaminen, siksi suunnitelmat kiertyvät erityisesti levollisen kirjoitushetken mahdollistamiseen. Maailmanvalloitus on toissijaista hyvään fuuruun nähden.
Kirjoitan tällä hetkellä ensimmäistä versiota neljännestä romaanistani, josta voi tässä vaiheessa paljastaa, että se sijoittuu menneisyyden Pohjanmaalle.
Millainen lukija itse olet? Mitä kirjoja olet lukenut viimeksi?
Luen joka päivä – edes hetken ennen nukkumaanmenoa. Parasta kuitenkin on, kun ehtii uppoutua lukemiseen pidemmäksi aikaa. Silloin tarinakin usein nappaa tiiviimmin mukaansa.
Luen mielelläni myös ääneen, minusta yhteinen lukuhetki on ihana tapa sanoa, että rakastaa.
Luen enimmäkseen kotimaista kirjallisuutta, hurmaavista kuvakirjoista historiallisiin romaaneihin. Viimeksi luin Riikka Sandbergin hienon esikoisromaanin, Ørja.

Pohjalainen kirjailija Paula Nivukoski (s. 1985) on maatilan nuorin tytär. Hänen esikoisromaaninsa Nopeasti piirretyt pilvet (2019) sai ylistävän vastaanoton niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Uusin romaani Kerran valo katoaa julkaistiin syksyllä 2022. Julkaissut myös kaksi lastenkirjaa: Onnelliset aakkoset (2021) ja Lysti ystävä – onnellisia sanamatkoja (2021)
Tutustu Paula Nivukosken tuotantoon Elisa Kirjassa.