Kirja: Radio Suomipopin historiaan mahtuu kohuja ja källejä – seksivedätys, Nykäsen kännipaini, serverin tukkineet nudekuvat… ”ohjelmajohtaja kiehui raivosta”

Radio Suomipop on hämmentänyt suomalaista mediakenttää kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt on historiikin aika.

Tietokirjalija Antto Terraksen kirjoittama teos Radio Suomipop kertaa rakastetun – ja joidenkin vihaamankin – radiokanavan tarinan onnekaine sattumineen, lukuisine kohuineen, kohtaloineen – menestyksen huumaa unohtamatta. Teksti on lennokasta ja huumorisävytteistä, joka sopiikin hyvin tähän aiheeseen.

Kirjassa käydään läpi koko kanavan elinkaari ja esitellään kanavan juontajat ja taustavoimat. Välissä paneudutaan mediamurrokseen ja radioalan lainalaisuuksiin. Pääpaino on kuitenkin hervottomissa muistelmissa, joista Suomipopin fanit takuulla pitävät.

E-kirja sisältää ennenjulkaisemattomia valokuvia. Äänikirjan lukijana toimii kanavan juontajiin lukeutunut Sami Kuronen.

Radio Suomipop pamahti eetteriin maaliskuun 19. päivä 2001. Ensimmäisen spiikin sisällöstä ei ole varmaa muistikuvaa, mutta se muistetaan, että kanavan nimestä käytiin vääntöä. Ehdolla olivat myös nimet Radio Leijona ja Radio Sisu ja Radio Pohjantähti.

Kirjan mukaan kanavaa pyöritettiin aluksi minibudjetilla ja vaatimattomin taloudellisin taidoin. Tästä kertoo se, että puolentoista miljoonan liikevaihdolla onnistuttiin tehdä puolen miljoonan euron tappio.

Suomipopin historian käännekohtana voidaan pitää vuotta 2006, jolloin Jaajo Linnonmaa taisteli itsensä kanavan iltapäivistä aamuohjelmaan. Sittemmin Suomipop on profiloitunut pitkälti raisun aamushown`sa ja sen vetäjän Jaajon ympärille.

Hän ei kunnioittanut ketään muuta kuin yleisöä. Spiikin ei ollut pakko miellyttää ohjelmapäällikköä, tärkeämpää oli, että se maistui kansalle. Olihan siinä kontrastia, kun Minni Salminen jutteli omassa blokissaan Lahden kunnallispolitiikasta, minkä jälkeen studion valtasivat Juha Vuorinen ja Jaajo ki­nastellakseen sperman mausta ja sen maistelutavoista, kirjassa hekumoidaan.

Ennen aamuohjelmaa Jaajo lupasi korjata elintapojaan. Kirjan mukaan se onnistuikin hyvin, joskin kollega Anni Hautala oli saada puolikkaita sydänkohtauksen, koska Jaajo joko heräsi ajoissa, tai sitten ei.

Aamuohjelman ensimmäinen lähetys kajahti eetteriin lokakuun kolmantena 2006. Juontajat olivat pyytäneet kuuntelijoilta ehdotuksia ohjelman nimeksi. Joku parkanolainen lypsäjä ehdotti Aamulypsyä, koska hän heräsi itse aina kello viisi navettahommiin. Nimestä pidettiin, se vahvistettiin, ja lypsäjä sai palkkioksi puoli metriä uusimpia cd-albumeja.

Aamylypsystä tuli Suomen mediakentän puheenaihe hyvässä ja pahassa. Aamuohjelmaa on tehty aina isolla suuttimella ja vuosien mittaan eetteriin on lipsahtanut asioita, joita on jälkikäteen puitu Julkisen sanan neuvostossa ja jopa oikeudessa.

Joulukuussa 2014 sattui Aamulypsyn porukalle silmään uutinen suomalaisesta jalkineliikemiehestä, jonka urheilujäti Adidas oli laittanut lujille.

Mies toi maahan tossuja, joiden raidat loukkasivat kansainvälisen jätin mielestä heidän tavaramerkkisuojaansa. Aamulypsy ei voinut olla kommentoimatta asiaa omalla, ehdottomalla tyylillään. Kauppias Viljanen ei asiaa sulattanut. Hän koki, että aluksi kiusaa teki Adidas, ja heti perään Juha Perälä, joka kehtasi nimittää yrittäjää ohjelmassa mestariksi.
Mikään sovittelu ei tullut kysymykseenkään. Jutun kanssa edettiin oikeuteen, jossa loukattu vaati radioyhtiöltä ja juontajilta yhteisvastuullisesti pienehköä, 1,6 miljoonan euron korvausta. Suomalainen oikeusjärjestelmä oli taas kerran väärällä hetkellä sokea ja hylkäsi kanteen. Kalliiksi juttu tuli silti. Suomipop kutsui puolustajakseen maan parhaan juristin, jonka laskun loppusummassa oli ennen pilkkua viisi numeroa
.

juttu jatkuu kuvan jälkeen

Antto Terras on tehnyt perinpohjaisen ja hauskan kirjan Radio Suomipopista. Kuva: Meeri Utti

Monen kohun on voinut kuitata huumorilla. Kauppalehdessä ilmestyi Radio Suomipopista lööppimäinen uutinen otsikolla ”Suomipopin peppuseksi oli vedätystä”. Talouslehden journalistit olivat tehneet ahkerasti hommia ja paljastivat nyt, että Aamulypsyssä kuultu anaali­yhdyntään päättynyt kuulijapuhelu oli lavastettu.

Jaajo ja Anni olivat järjestäneet ”kilpailun”, jonka palkintona oli lahjakortti Naantalin Kylpylään. Parisuhde­triviaksi nimetyssä osiossa haastateltiin pariskuntaa, jonka oli pakko vastata seksiaiheisiin kysymyksiin mahdollisimman rehellisesti. Sketsin kliimaksina oli vaimon ”tunnustus” aamuisesta anaali-ilottelusta. Sinänsä koko klipissä ei ollut mitään poikkeuksellista. Aamulypsyn jokaisessa lähetyksessä puhuttiin myös seksistä, ja usein juuri vähän erikoisemmasta näkökulmasta.

Väsynyt mäkisankari

Lähetyksen vieraaksi oli kutsuttu elämästään uuden kirjan julkaissut mäkilegenda Matti Nykänen. Hän saapuikin paikalle.

Ei tosin omin jaloin eikä kotoa, vaan kantamalla ja suoraan putkasta. Hyppymiehellä oli jäänyt ryyppy päälle, mutta sehän ei estänyt suhdetoimintaa median kanssa. Sami ja Jenni koettivat piristää Mattia lupaamalla hänelle lisää olutta. Haastattelusta ei tullut kuitenkaan mitään. Lähetys jouduttiin katkaisemaan, sillä kiukkuinen Nykänen tahtoi välttämättä ryhtyä Kurosen kanssa painiotteluun.

Nykäsen vierailua käsiteltiin myöhemmin Julkisen sanan neuvostossa. Tolkuttoman humalaisen miehen haastatteleminen katsottiin langettavan tuomion arvoiseksi.

Vuonna 2011 Jaajo ja Jethro Rostedt joivat toisiaan kauniiksi jälleen näkemisen riemusta. Jetillä ei ollut kiirettä seuraavana aamuna, mutta Jaajon piti olla aamuseitsemältä studiossa. Hän pääsi perille studioon, mutta ohjelman vetovastuun sai reppuselkäänsä Petra Kalliomaa.

Jaajon spiikeistä sai ensimmäisen kerran selvää varttia yli yhdeksän. Ohjelmajohtaja Juha Kakkuri kiehui raivosta – miksi häntä ei ollut pyydetty juomaan!? Virallisemmassa lausunnossa Kakkuri kuitenkin paheksui tähtensä käytöstä. Kännipäivänsä palkan Jaajo lahjoitti hyväntekeväisyyteen.

Vuonna 2011 äitiyslomalle jääneen Anni Hautalan sijaiseksi tuli Petra Kalliomaa. Jaajo ei päästänyt tulokasta helpolla. Jokainen aamu oli täynnä yllätyksiä, jotkut rankempia kuin toiset.

Jaajo tuli tietämään, että Petra oli taiteellisen uransa aikana toiminut myös nudemallina. Aistikkaat valokuvat hivelivät etenkin silmää, ja mies ajatteli niiden kiinnostavan myös laajempaa yleisöä. Petran kuvat eivät jättäneet mitään arvailujen varaan. Jaajo latasi otokset nettiin. Järjestelmävalvoja soitti kahta tuntia myöhemmin. Kuvat piti heti poistaa, sillä kävijäpiikki meinasi kaataa koko serverin.

Kursivoitu teksti on kirjasta Radio Suomipop. Kuuntele näyte äänikirjasta tai lue näyte e-kirjasta.

Antto Terras (s.1973) on toiminut miltei 20 vuotta tavaratalo Stockmannin myymäläetsivänä. Terraksen esikoisteos Stockmann Yard paljastaa myymäläetsivän mielenliikkeet taidokkaalla ja hersyvän humoristisella tavalla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone