Kesävieras: Christian Rönnbacka tähyää Ruotsin dekkarimarkkinoille – ”jos dekkari menestyy siellä, se pärjää kaikkialla maailmassa”

Mesta.netin kirjasivuston jo perinteeksi muodostunut Kesävieras -juttusarja jatkuu. Ensimmäisenä vieraana on kirjailija Christian Rönnbacka, joka viettää suurimman osan kesästään merimaisemien äärellä.

Christian Rönnbackalla on syytä iloon. Ensimmäinen Henna Björk-dekkari Isku on noussut haastattelua tehtäessä myyntilistojen kärkeen.

Henna Björk: Isku -kirjan taustalla on Helsingin Sanomien kahden vuoden takainen juttu, jossa käsiteltiin Suojelupoliisin rekrytointia. Suomessa ei ole agentin virkanimikettä, joten Supo hakee kyseisiin tehtäviinsä ”asiantuntijoita”.

Aihe, joista ei lehtijutun jälkeen ole juuri hiiskuttu, alkoi kiehtoa Rönnbackaa ja se jalostui lopulta osaksi Isku-dekkarin tarinaa.

Rönnbacka on julkaissut yhdeksän Antti Hautalehto -dekkaria, mutta ensimmäistä Henna Björkiä tehdessä hänen oli luotava kokonaan uudet hahmot ja maailma.

”Tyhjä taulu muistutti minua siitä, että kuinka helppoa on pyörittää vanhaa ja tuttua Hautalehto-sarjaa. Kaikki työ oli kuitenkin vaivan arvoista.”

”Koin kirjoitusprosessin aikana mukavia yllätyksiä. Opin vasta kirjoitustyön lopussa tuntemaan esimerkiksi Orehanin hahmon. Tuosta nuoresta tytöstä tuli lopulta yksi suosikeistani. Tykästyin myös siihen ristiriitaan, joka kehittyy Hennan työpaikalla”, Rönnbacka sanoo.

Henna Björkin hahmo sai alkusysäyksensä, kun Rönnbacka ja käsikirjoittaja Timo Lehti sparrasivat toisiaan ajatuksella, millainen tulevaisuuden dekkarihahmon pitäisi olla. Saman puhelun aikana Rönnbacka keksi Henna Björk -nimen.

”Esitin itselleni kysymyksen, että mitä asioita ruotsalainen haluaisi lukea suomalaista dekkareista. Sain vastaukseksi, että ei mitään. Tämä ongelma on ratkaistava, mikäli hän haluaa menestyä Ruotsissa. Jos dekkaristi siellä, se pärjää kaikkialla maailmassa.”

Isku julkaistaan lähikuukausina ainakin Saksassa ja Ruotsissa. Rönnbackan mukaan digitalisoitumisen voimakas yleistyminen nopeuttaa kirjojen ulkomaan markkinoille pääsyä.

”Nykyaika mahdollistaa sen, että meidän ei tarvitse etsiä heti ruotsalaista kustantajaa, vaan kirja käännetään täällä ja laitetaan siellä digitaaliseen palveluun. Vasta sitten, jos kiinnostus kirjaa kohtaan nousee, voimme hakea sille ruotsalaista kustantajaa.”

Rönnbackan esikoisteos Operaatio Troijalainen ilmestyi vuonna 2012 ja aloitti Antti Hautalehdosta kertovan dekkarisarjan. Samaan äänikirjoja alettiin tuoda Suomen markkinoille varovaisin askelin.

”Ensimmäisen Hautalehdon aikoihin kustantaja kysyi, että olisi tällainen äänikirjajuttu, että haluaisinko kokeilla. Silloin niitä taisi julkaisi vain Elisa Kirja”, Rönnbacka muistelee.

Sittemmin kirjojen kuluttaminen on muuttunut hurjasti. Rönnbackan kirjoja myyty noin 400 000 kappaletta, joista paperikirjojen osuus on hänen mukaansa noin 100 tuhatta.

Rönnbacka kertoo olevansa ”kirjojen sekakäyttäjä”, joka valitsee kuhunkin tilanteeseen sopivimman tavan lukea.

”En voi kutsua itseäni äänikirjafaniksi, mutta usein kuuntelen kirjan alkua työmatkalla ja luen sen loppuun e-kirjana. Mieluiten luen kirjoja kännykällä, koska fyysistä kirjaa lukiessani tarvitsen rillejä.”

Rönnbackan kesä kuluu pitkälti tietokirjaprojektin parissa. Uusi Antti Hautalehto -dekkari Kostajan merkki julkaistaan loppusyksynä 2022.

”Siinä liikutaan Porvoossa ja vanhat jugoslaavit tekevät comebackin. Kukaan ei pääse pakoon menneisyyttään, ei edes Hautalehto”, dekkaristi raottaa.

Suurimman osan kesästä Rönnbacka viettää Ahvenmaalla. Kun sää on aurinkoinen ja riittävän tyyni, hän laittaa läppärin sivuun ja lähtee merelle vaimonsa kanssa.

”Meri pelotti minua ennen, mutta olen tutustunut siihen suurella nöyryydellä ja kunnioituksella. Liikumme merellä kumiveneen asettamilla rajoilla. Pisimmillään olemme käyneet 26 kilometrin päässä sijaitsevassa hienossa ravintolassa Glada Laxenissa vetämässä mahat täyteen.”

Myös lukeminen kuuluu kesään. Rönnbacka kertoo löytäneensä hiljattain Seppo Mustaluodon mainiot dekkarit ja ahmineensa ne kaikki. Kirjakesän kohokohtana hän pitää kesäkuussa ilmestyvää Jari Raatikaisen esikoisteosta Syndikaatti (Johnny Kniga).

”Luin Syndikaatin jo työvaiheessa. Raatikaisella on uudenlainen raikas tapansa kertoa tarinoita. Hän on entinen poliisi ja nykyinen vakuutusetsivä, joten saamme vielä yhden poliisikirjailijan lisää. Mutta tuleehan noita rosvokirjailijoitakin koko ajan lisää, joten mikäpä siinä”, Rönnbacka naurahtaa lopuksi.

Henna Björk: Isku saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Tutustu Christian Rönnbackan muihin kirjoihin täällä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone