Kesävieras: Dekkaristi Matti Laine: ”Sain tästä työstä itselleni ammatin, joka vei täysin mukanaan ja hyvä niin!”

Kesävieras-juttusarjan uutena vieraana on kirjailija ja käsikirjoittaja Matti Laine, jonka suositun Vitikka-rikosromaanisarjan kuudes osa Kuolemanloukku julkaistiin juuri.

Vitikka-sarjan päähenkilö Elias Vitikka on nelikymppinen entinen huippulätkämaalivahti ja nykyinen rikollispomo. Uudessa Kuolemanloukku-dekkarissa hän istuu Suomenlinnan avovankilassa ja ajautuu entistä syvempiin vesiin, kun entinen pelikaveri löydetään kuolleena.

Millaisia tuntemuksia uusi kirja herättää sinussa?

Matti Laine: Olen Vitikka -sarjan alusta asti kaavaillut, että jossain vaiheessa Elias löytää itsenä vankilasta ja nyt sen idean toteutumiselle oli viimein oikea aika. Siitä innostuneena hoidin itseni heti kättelyssä muurien sisäpuolelle, muutama oikea kontakti auttoi asiaa, rikosten polulle mun ei sentään tarvinnut lähteä, jotta kaikki yksityiskohdat olisivat kohdillaan ja tunnelma mahdollisimman autenttinen.

Mainittu entinen pelikaveri Veeti Poranen esiintyy aivan ensimmäisessä Vitikka -kirjassa Pahojen Miesten Seura, joten Kuolemanloukkua kirjoittaessa oli hyvä tilaisuus tutkailla Eliaksen matkaa vähän laajemminkin eli miten päähenkilö on muuttunut kuuden kirjan aikana, mitä ehkä oppinut?

Uusi kirja herättää erittäin hyviä fiiliksiä. Tarina on ajassa kiinni, mutta yhtä lailla Vitikka -kirjoista tutut teemat: yksilön moraalinen kamppailu hyvän ja pahan välimaastossa ja Eliaksen tarve suojella omia läheisiään vaikka toimii itse ala-maailman kätyrinä, ovat taas vahvasti läsnä. Ja kuten tyyliin kuuluu, jännitysruuvia kiristetään luku toisensa jälkeen ja yllättäviä juonenkäänteitä riittää.    

Olet myös näytellyt ja toiminut käsikirjoittajana useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Miten päädyit juuri dekkarikirjallisuuden pariin? Miten kauan kypsyttelit asiaa ennen kuin aloit kirjoittamaan?

Olen kehitellyt mielessäni tarinoita ja erilaisia henkilöhahmoja oikeastaan aina. Ammattimaiseksi homma muuttui kun sain kustannussopimuksen ensimmäisen romaanikäsikirjoitukseni kanssa. Merkittävä sysäys eteenpäin oli kun pääsin Bordertownin, eli Sorjosen käsikirjoitustiimiin.

Mä olen aina lähestynyt kirjoittamista tarinan kautta ja tavallaan se genre ei ole koskaan ollut mulle varsinaisesti se määrittävä tekijä, vaikka pidän kyllä erittäin paljon hyvistä dekkareista. Henkilövetoinen, toimiva tarina on mulla kaiken keskiössä ja lukijana pidän kovasti siitä jos kirjailijalla on oma, tunnistettava tyylinsä. Mun lempikirjailija on James Ellroy. Häneen pätee edellä mainitut määreet.   

Miten elämäsi on muuttunut kirjailijaksi ryhtyminen jälkeen?

Sain tästä työstä itselleni ammatin, joka vei täysin mukanaan ja hyvä niin!

Silloin vielä kun näyttelin enemmän sosiaalisten kontaktien määrä oli tietysti ihan eri luokkaa. Nythän mun aika menee lähinnä työhuoneella nyhjätessä, mutta tällaisena sosiaalisena erakkona olen sopeutunut asiaan hyvin.

Dekkarin kirjoittaminen vaatii paljon myös taustatyötä. Mikä on itsellesi antoisin työvaihe?

Varmaan se hetki kun on löytänyt sen tulevan kirjan, tai vastaavasti käsikirjoituksen kantavan teeman ja tajuaa että tässä se on – tästä mä haluan kirjoittaa! Joskus se tulee annettuna: joku asia: rikos tai tapahtuma vaan alkaa kiinnostaa. Joskus oivalluksen eteen joutuu tekemään pirusti töitä. Joskus pitää vaan alkaa kirjoittaa ja käsillä oleva maailma aukeaa ja kristallisoituu vähitellen.

Mitä kauemmin olen tätä työtä tehnyt, sitä enemmän pidän ihan siitä perusarjesta: naputtelusta ja funtsimisesta työhuoneella, ”valkoisen paperin täyttämisestä”, johon liittyy toki paljon taustatyötä: lukemista, netissä surffailua, asiantuntijoiden haastattelemista jne.

Mitä kirjoja aiot lukea kesän aikana?

Nämä on ainakin listalla: Jussi Wahe: Väkivallan virkamies, Luke Harding: Venäjän vakoojaverkosto ja Peter Geogheganin: Democracy for sale. Kaikki kirjat kiinnostavat mua sekä lukijana, että kieltämättä myös ammatillisessa mielessä. 

Onko sinulla omaa kesäkirjasuosikkia?

Paul Auster toimii mulle sekä kesällä että talvella. Vuoden aikana ilmestyneitä suomalaisia dekkareita tulee luettua läpi nimenomaan kesäaikaan. Meidän mökiltä löytyy esimerkiksi Leena Lehtolaisen koko Maria Kallio -sarja.

Mitä muuta aiot tehdä kesän aikana?

Ensi viikolla mulla selviää yksi isompi työkuvio ja jos vihreä valo tulee, niin siinä tapauksessa olen aika lailla koko kesän töissä kiinni. Lapin vaellus on kuitenkin kalenterissa varmasti ja parit festarit myös: Hyvinkään Rockfest ja Oulun Q-Stock. Luojan kiitos korona painajainen on ainakin tältä erää ohi ja kulttuuritapahtumia on taas mahdollista järjestää! Live musan lisäksi pari kesäteatteri juttua kuuluu myös ohjelmaan. 

Tietysti täytyy myös uida ja saunoa ja laiskotella ja nauttia kesästä oman perheen kanssa niin paljon kuin mahdollista.

Kiitos haastattelusta! Millaisia terveisiä haluaisit lähettää lukijoille?

Hyvää kesää kaikille ja jos etsit jännittävää dekkaria riippumatossa luettavaksi, niin Kuolemanloukku on taatusti varteenotettava vaihtoehto!

Kuolemanloukku on saatavana e- ja äänikirjana. Lue näyte täältä.

Matti Laine (s. 1976) on helsinkiläinen näyttelijä, kirjailija ja käsikirjoittaja. Näyttelijänä Laine on esiintynyt niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterissakin. Hän on ollut käsikirjoittamassa mm. Sorjonen– ja Paratiisi -televisiosarjoja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone