Elisa Viihde -alkuperäissarja Ivalon kolmas kausi on alkanut Ruutu + -palvelussa. Uusissa jaksoissa lappilaiskuntaa järkyttävät murhat kytkeytyvät kansainväliseen autobisnekseen.
Kolmannella kaudella Nina Kautsalon (Iina Kuustosen) virka poliisipäällikkönä alkaa paikallisen apteekkarin murhasta. Samaan aikaan huippusalainen sähköauton prototyyppi yritetään kaapata Ivalossa.
Ivalon kolmannen kauden valmistelut alkoivat jo syksyllä 2021. Tuottaja Jarkko Hentula ja Jussi-palkittu käsikirjoittaja Iiro Küttner matkasivat Ivaloon etsimään aihepiirejä, joiden ympärille rikostarinan voisi rakentaa. Perillä he oivalsivat, että Ivalossa sijaitsee laajuudessaan maailman pohjoisin auto- ja rengastestikeskus. Käsikirjoituksen suuntaviivat alkoivat hahmottua.
Ensi alkuun päätettiin, että kun autot ovat keskeisessä roolissa, niihin pitää panostaa.
Sarjaan kehitettiin kuvitteellinen Pharada-automerkki, jonka malleja testataan Lapin ääriolosuhteissa, kuvitteellisessa Testing Land -autotestauskeskuksessa. Autoyhtiön toimistomiljöö rakennettiin pääkaupunkiseudulle.
Pharada-automalli oli luotava itse. Automallien luominen ja autokohtausten kuvaaminen osoittautui Ivalo-sarjan tähän mennessä haastavimmaksi ja työläimmäksi projektiksi.
Ohjaaja Juha Lankinen pohti käsikirjoitusta lukiessaan, että mistä mahtaa löytyä kuvitteellisia automalleja suunnittelevia firmoja. Lopulta ei auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen ja etsiä yhteistyökumppaneita.
”Suunnittelimme sarjaa varten kolme kuvitteellista autoa: muutaman vuoden takaisen VXT-mallin ja upouuden markkinoille tuotavan VX6:n. Lisäksi sarjassa nähdään vauva-autoksi kutsumamme OVUM-prototyyppi, joka muuttaa muotoaan sarjan edetessä. Suurin kiitos kuuluu lavastaja Toni Karille, joka teki valtavan työn suunnitellessaan automalleja sekä Otus Workshopille:lle ja Muodonmuutos Oy:lle, jotka autot rakensivat”, Juha Lankinen toteaa.
juttu jatkuu


Ivaloa kuvattiin Lapissa kevättalvella 2022. Yksi kokonainen viikko pyhitettiin pelkästään autokuvien kuvaamiseen.
Sarjassa nähdään myös vauhdikas ja jännittävä takaa-ajo, jota tehtiin monessa eri palassa ja paikassa. Takaa-ajossa esiintyy sekä näyttelijöitä että stunt-kuskeja.
Takaa-ajon tekoon osallistui tallinnalainen Fookus Pookus -tuotantoyhtiö, joka toi kuvauksiin huippuluokan rallikuskin sekä autokuvauksiin erikoistuneen kuvaajan ja kameraoperoijan.
Kuvauksia varten Ivalon ja Inarin välillä oleva tie oli suljettuna. Osa kuvauksista tehtiin testiradalla.
”Ainoastaan yksi onnettomuus saattui, kun kamera-auto lähti testaamaan rataa ja rallikuski veti vähän liian kovaa mutkaan. Vaikka rata oli leveä, niin auto meni niin syvälle ojaan, että sitä ei saatu sieltä kovin helpolla pois” Lankinen muistelee.
Lapin kuvaukset päätettiin toteuttaa maaliskuussa, jotta vältyttäisiin kovimmilta pakkasilta. Kävi kuitenkin niin, että tammi- ja helmikuu olivat lauhoja, mutta maaliskuu oli kylmin vuosikymmeniin. Pahiten kärsi lavasteauto, joka alkoi kirjaimellisesti räsähdellä rikki yli 30 asteen pakkasessa.
Autotestikohtauksia kuvattiin UTAC -autotestikeskuksessa, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ivalosta. UTACin asiakkaita ovat suuret autovalmistajat ja alue on suojattu aidoilla ja valvontakameroilla. Sivullisilla ei ole alueelle mitään asiaa, mutta Ivalon kuvausryhmä sai kuvata alueella erikoisluvalla.
Kuvausryhmä pääsi kuvaamaan myös jäädytetyssä sisähallissa, jonka olosuhteita voi säätää toiveiden mukaan. Hallissa kulkee satojen metrien pituinen ajoreitti, jonka pinnan saa halutessaan päällystää jäällä tai keinolumella.
Ivalossa nähdään kirjava määrä erilaisia kulkuneuvoja.
Tuottaja Jarkko Hentula laskee, että kuvauksissa käytettiin yli viittäkymmentä erilaista ajoneuvoa – autoja, moottorikelkkoja ja mönkijöitä. Ajoneuvojen määrä oli suuri haaste kuvausryhmälle.
”Meillä oli kolmen hengen autotiimi, joka vastasi pelkästään ajoneuvojen liikuttelusta, jotta saimme ne tiettyinä aikoina kuviin. Se oli aikamoista palettia, koska kuvauspaikat sijaitsivat jopa kymmenien kilometrien säteellä toisistaan”, Hentula kertoo.
juttu jatkuu…

Ajoneuvojen runsas määrä aiheutti toisinaan sekaannuksia, mutta kaikista haasteista selvittiin.
”Meillä oli tietyistä autoista kaksi erilaista versiota. Joskus tapahtui sekaannuksia, ja kuviin oli tulla väärä versio autosta. Kerran kuvasimme Inarissa ja oikea auto oli 50 kilometrin päässä Ivalossa. Lähdimme saman tien hakemaan oikeaa autoa ja jännitimme, että ehdimmekö saada sen paikalle ajoissa.”
Sarjassa nähtävät prototyypit saattavat olla tulevaisuudessa keräilyharvinaisuuksia. OVUM-autoa säilytetään toistaiseksi tuotantoyhtiön lavastevarastossa. Parhaillaan kartoitetaan, voisiko sen saada johonkin automuseoon.
Ivalon uusia jaksoja voi katsoa Ruutu + -palvelussa.
Teksti: Jouni Hirn. Kuvat: Juha Lankinen ja Yellow Film & TV.