Ivalo-äänikirjan lukeminen oli Iina Kuustoselle uusi ja tunteita herättävä kokemus

Uuutuskirja Ivalo – Pahuus tarttuu perustuu Ivalo-tv-sarjan ensimmäisen kauden tapahtumiin. Äänikirjan lukija on sarjan pääosaa esittävä Iina Kuustonen.

Kaikkien aikojen suosituimmasta Elisa Viihteen alkuperäissarjasta, Ivalosta, julkaistiin lokakuun lopulla e- ja äänikirja yksinoikeudella Elisa Kirjassa.

Kyseessä on jännitysdekkari, jossa ivalolainen poliisi Nina Kautsalo löytää kahlehditun naisen syrjäisen erämaamökin kellarista. Naisesta löytyy tappavan vaarallinen virus, joten paikalle kutsutaan saksalainen virusasiantuntija Thomas Lorenz.

Iina Kuustonen on näytellyt Nina Kautsaloa kaikilla kolmella kaudella, joten sarjan maailma ja tarina olivat hänelle tuiki tuttuja.

”Mielestäni parasta kirjassa on, että siihen on täydennetty sarjan sisäistä maailmaa, jota ei voi sanallistaa kuvatessa. Kirjaan on mahdollista tehdä syvennyksiä ja siinä voi avata joitain tapahtumia hieman tarkemmin”, Kuustonen kokee.

Kuustonen ei ole aiemmin lukenut pitkää romaania äänikirjaksi. Häntä on kysytty lukijaksi jo aiemmin, mutta hän on joutunut kieltäytymään työtarjouksista ajanpuutteen takia.

Ivalo – Pahuus tarttuu -kirjan kohdalla tähdet osuivat kohdilleen. Kuustonen oli heti innolla mukana, kun häntä kysyttiin Ivalo-äänikirjan lukijaksi.

Kuustosella on pitkä kokemus ääninäyttelemisestä. Hän on dubannut elokuvia ja tv-sarjoja ja tehnyt mainosspiikkejä. Hänellä on kotona äänityslaitteet, joilla hän voi tehdä äänityksiä etänä.

Kuustosen mukaan äänikirjan lukeminen ei tuonut eteen suuria yllätyksiä, koska tekstin kautta tarinaa lähestyminen on näyttelijälle tuttua työtä.

Suurin yllätys oli se, millaisia tunnereaktioita lukeminen aiheutti hänessä.

”Yllätyin siitä, miten voimakkaana mieleeni palautui kaikki se, mitä koin kuvauksissa. Muistin yksittäisiä tunnetiloja, tunnelmia, yksityiskohtia ja fyysisiä kokemuksia, vaikka ykköskauden kuvauksista on kulunut jo kuusi vuotta”, Kuustonen kuvailee.

juttu jatkuu…

Ivalon ensimmäinen kausi julkaistiin vuonna 2018. Se rikkoi katsojaennätyksiä ja myytiin yli 30 maahan.

Kuustosen mukaan luku-urakka olisi saattanut olla hyvin erilainen, jos hän ei olisi näytellyt sarjassa.

”Äänikirjoissa täytyy kertoa lennosta asioita. Lukemista helpotti se, että sarjan tarina ja hahmot olivat minulle läpikotaisin tuttuja. Tiesin myös, mitä murretta kukin hahmo puhuu. Olin varmasti sietämätön lukija, koska omasta mielestäni tiesin kaikki paremmin. Minulla oli muutamia pieniä korjausehdotuksia, joista osa tehtiin tekstiin. On aika harvinaista, että kirjaa on mahdollista vielä editoida lukuvaiheessa.”

Kuustonen muistuttaa, että kirjaa ei pidä sekoittaa käsikirjoitukseen. Kirja on kirjailijan tulkinta, joka on tehty sarjan ensimmäisen kauden pohjalta.

Kirjan on kirjoittanut J. N. Aava. Kyseessä on nimimerkki, jonka takana on suomalainen menestyskirjailija. Kuustonen ei ollut suoraan yhteydessä kirjailijaan, mutta hän tietää tämän henkilöllisyyden.

”Mutta se kirjailija en missään tapauksessa ole minä”, Kuustonen toppuuttelee nauraen.

Kirjan kuunteluaika on 10 tuntia. Kuustonen äänitti kirjaa noin kolmen tunnin pätkissä äänitysstudiossa. Hän kuvailee tehtävää ”ihanan hitaaksi prosessiksi.”

”Hauskaa kirjan lukemisessa on se, että nykyään kaikki tehdään niin nopeasti, mutta äänikirjan tekoprosessia ei voi nopeuttaa mitenkään. Kymmentuntisen äänikirjan lukemiseen ja tarkistamiseen menee vähintään kymmeniä tunteja. Oli kiinnostavaa tehdä töitä kokeneen äänittäjän kanssa. Hänellä oli mielenkiintoisia näkemyksiä prosessista ja sen tekotavasta. Se oli mukavaa työtä. Jos vain ehdin, mielelläni lukisin äänikirjoja enemmänkin.”

Äänikirjat ovat tulleet perinteisen kirjan rinnalle myös Kuustosen elämässä.

”Kuuntelen äänikirjaa autossa, kuntosalilla tai kaupungilla ja metsässä kävellessä. Äänikirjan myötä ehdin lukea enemmän, koska aika harvassa ovat ne hetket, kun kerkeän istua alas perinteisen kirjan kanssa.”

Kuustonen on huomannut, että jokaisen äänikirjan kohdalla täytyy ensin tehdä sinunkaupat lukijan kanssa.

”Kuuntelijana koen, että kestää aikansa ennen kuin hyväksyn lukijan. Sen jälkeen lukija jää taka-alalle ja imeydyn mukaan tarinaan. Parhaimmillaan äänikirjan lukija on tarinan ja oman kokemukseni välissä eräänlaisena välittäjänä.”

Kuustonen toivoo, että Ivalo-kirja kannustaa lukemiseen.

”Tässä kirjaprojektissa tuntuu palkitsevalta se, että ehkä joku löytää sen kautta dekkarit, äänikirjat ja ylipäänsä lukemisen”, Kuustonen sanoo.

Kuustonen on kiitollinen siitä, että hänen lapsuudenperheessänsä kannustettiin lukemiseen. Myös hän lukee omille lapsilleen iltaisin.

”Tietyssä nuoruuden vaiheessa lukeminen ei ollut ihan kärkisijoilla. Kun olimme pikkusiskonin kanssa teini-ikäisiä, äiti antoi meille 20 markkaa luetusta kirjasta. Palkitseminen oli tosi toimivaa, koska sillä mentiin sen vaikean vaiheen yli. Sen jälkeen kirjat ovat pysyneet elämässäni aina. Entinen opettajani sanoi, että ihminen pystyy ajattelemaan vain niin pitkälle, kun hänellä on sanoja. Siitä iskostui ajatus, että miten tärkeää on päivittää ja rikastuttaa elämäänsä, omaa kieltä ja sanavarastoa lukemalla. Kirjojen lukeminen tarjoaa sielunravintoa ja on tosi tärkeä osa-alue elämässäni.”

Ivalo – Pahuus tarttuu on saatavilla e- ja äänikirjana vain Elisa Kirjasta.

Iina kertoo lukemisesta:

”Viime aikoina olen ajankäytöllisistä syistä kuunnellut paljon enemmän äänikirjoja. Parhaillaan minulla kesken on Olga Palon kaksi äänikirjaa, Rakastan ihmistä ja Aion kertoa nyt kaiken. Haluaisin lukea seuraavana Risto Kuulasmaan kirjan Kaikki valo maailmassa sekä Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen teoksen Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin.

”Kuvaustauoilla kudon. En voi uppoutua kirjoihin, vaan minun on oltava hereillä siitä, mitä ympärilläni tapahtuu.”

Teksti: Jouni Hirn Kuvat: Jouni Hirn ja Yellow & Films

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone