Arttu Tuomisen dekkarit keräävät kiitosta: ”Urani on ollut nousujohteinen, mutta ei rakettimainen sellainen”

Porilainen Arttu Tuominen on noussut kotimaisen dekkarikirjallisuuden kärkirykelmään. Hänen Delta-dekkarisarja on jo edennyt viidenteen osaan. Mesta.net haastatteli Tuomista.

Juuri ilmestynyt Delta-sarjan viides osa Vapahtaja on saanut kerrassaan hienon vastaanoton. Helsingin Sanomien kriititikon mielestä kysessä on tähän mennessä paras dekkarisi. Millainen fiilis sinulle jäi tuoreesta kirjastasi?

Arttu Tuominen: Vastaanotto on ollut kieltämättä hieno. Siitä tulee hyvä fiilis, josta ammentaa runsaasti energiaa kirjoittamiseen. Kirjan tekeminen oli alusta asti kevyttä ja hauskaa. En muista, että missään vaiheessa olisi tullut tuskaisia hetkiä, mikä on suoranainen ihme. Suorastaan odotin joka päivä, että pääsen jälleen tekstin kimppuun.

Inhimillinen ja tunnistettava lähestymistapasi on herättänyt ihastelua niin lukijoiden kuin kriitikoiden keskuudessa. Miten olet löytänyt oman tyylisi kirjoittaa? Onko se syntynyt luonnostaan, vai tietoisen hiomisen tuloksena?

Uskon, että lähestymistapani kirjoittamiseen on tietyllä tapaa synnynnäistä. Minua kiinnostavat eniten juuri henkilöhahmot ja heidän kohtalonsa. Mielestäni henkilöhahmot voivat itsessään olla kirjan ydin ja tarinassa tapahtuva rikos vain keino saattaa heidät yhteen. Tietysti pyrin myös jatkuvasti kehittymään kirjailijana. Pyrin haastamaan itseäni ja muokkaamaan tyyliäni jokaisessa kirjassa.

Kirjasi sijoittuvat kotikaupunkiisi Poriin. Millainen kaupunki Pori on dekkaristin näkökulmasta? Millaista taustatyötä teet tapahtumapaikkojen suhteen?

Pori on itselleni hyvin rakas ja tuo rakkaus varmasti näkyy myös kirjoissani. Mielestäni Pori on täydellinen paikka rikosromaanille. Se on riittävän pieni, että sillä on oma persoonallisuutensa, mutta riittävän iso, jotta sinne voi sijoittaa isompiakin rikostarinoita. Porissa kohtaavat luonnon kauneus ja kuolevan teollisuuskaupungin rujous. Pyrin kuvaamaan Poria totuudenmukaisesti ja valitsemaan tapahtumapaikoiksi paikkoja, joissa on jotain visuaalista tai tunnelmallista kulmaa.

Mitä muuta haluat sanoa uudesta kirjastasi?

Yleisesti haluan sanoa, että kannattaa tarttua kotimaiseen rikoskirjallisuuteen. Törmään jatkuvasti ennakkoluuloon, että suomalainen dekkari on huonoa ja nukkavierua. Nykyään meillä on useita uuden polven dekkaristeja ja suomalainen rikoskirjallisuus on aivan yhtä laadukasta kuin muuallakin pohjoismaissa.

Työskentelet ympäristötarkastaja. Miten päivätyö ja luova kirjoittaminen sulautuvat yhteen?

Sekä hyvin että huonosti. En voi suositella kahden työn tekemistä kenellekään ainakaan pidemmän päälle. Toisaalta päivätyöstä voi ammentaa paljonkin ideoita kirjoittamiseen. Kohtaan työssäni erilaisia ihmisiä ja persoonia. Työ vaatii hyviä sosiaalisia taitoja ja pääsen näkemään myös elämän nurjaa puolta.

Olet julkaissut vuodesta 2015 lähtien yhden kirjan per vuosi. Millä mielin katsot tähänastista matkaasi kirjailijana?

Matka on ollut hieno.  Aloitin urani pienemmällä kustantajalla, eivätkä ensimmäisten kirjojeni painosmäärät olleet valtavia. Urani on ollut nousujohteinen, mutta ei rakettimainen sellainen. Tuntuu, että kova työni on palkittu, ja osaan arvostaa saamaani menestystä. Hienoimpia hetkiä ovat olleet kohtaamiset lukijoiden kanssa ja saamani koskettavat lukijapalautteet. Parasta matkassa on, että se jatkuu.

Entä millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Delta-sarjaan tulee vielä yksi osa, jota kirjoitan parhaillaan. Delta-sarjan jälkeen aion jatkaa dekkareilla, mutta hieman erilaisella twistillä. Aion jatkaa kirjoittamista niin kauan kuin terveyteni sen sallii. Toivottavasti siis vielä vuosikymmeniä.

Kerrotko vielä lopuksi, minkä kirjan aiot itse lukea syksyn aikana?

Seuraavana lukupinossa odottaa Emily St. John Mandelin Lasihotelli. Olen kuullut siitä pelkkää hehkutusta, joten odotukset ovat korkealla.

Vapahtaja on saatavilla e-kirjana ja Ville Tiihosen lukemana äänikirjana.

Arttu Tuomisen (s.1981) vuonna 2019 julkaisema Delta-sarjan avausosa Verivelka palkittiin Suomen dekkariseuran myöntämällä Vuoden johtolanka -palkinnolla.  Tuomisen kirjojen käännösoikeudet on myyty seitsemään maahan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone