Euroviisuissa sattuu ja tapahtuu – muistatko nämä viisuskandaalit?

Ensimmäinen Eurovisionin laulukilpailu järjestettiin Sveitsin Luganossa toukokuussa 1956. Voittaja oli isäntämaan Lys Assia. Innostuneen vastaanoton saanut kisa sai mukaansa Suomen vuonna 1961. Innostus on säilynyt tähän päivään asti.

Kuuden vuosikymmenen varrelle on mahtunut kohuja, skandaaleja ja kummallisuuksia.

Suomikin on ollut ”seksikohuissa” osallisena. Vuoden 1963 Suomen euroviisukarsinnoissa kansan suosikiksi ylsi Tamara Lundin Olen mikä olen. Laulun eroottinen sanoitus oli kuitenkin kotimaiselle tuomaristolle liikaa – viisu sysättiin häveliäästi kolmanneksi ja kisoihin lähti Laila Halmejoka toi Suomelle ensimmäisen ”zero points” -saavutuksen eli nolla pistettä.

Fredin Pump pump oli jonkinasteinen suosikki vuoden 1976 viisuissa mutta tuloksena oli 11. sija. Ainakin kotimaisessa lehdistössä syyksi arveltiin ”estotonta koreografiaa” – pylly vasten pyllyä pump pump – joka oli eurooppalaisille hieman liikaa.

CatCat ei jättänyt vuonna 1994 arvailuille sijaa – seksikortti oli vahvasti käytössä. Bye bye baby ja lauluduon korsettiasut tuomittiin armotta liian seksikkäiksi. Vuonna 2013 Krista Siegfridsin Marry me -esityksestä revittiin kohua SEN pusun johdosta.

Vuonna 2003 Venäjän edustaja t.A.T.u. löi pöytään lesbokortin ja viisujärjestäjät  olivat kauhuissaan. Kaksikko uhkasi alastomuudella ja suutelulla ja puhutiin jopa seksistä lavalla. Tyttökaksikko sijoittui lopulta kolmanneksi ilman suurempaa räjähdystä.

Vuonna 1998 Israelin transsukupuolinen Dana International aiheutti kohua niin kotimaassaan kuin viisupaikalla. Voitto tuli ja Danan ura koki melkoisen nosteen. Itävallan ”parrakas nainen”, Conchita Wurst, sai myös valtavasti huomiota vuonna 2014 mutta kohu ei enää ollut niin suurta kuin Danan kohdalla. Viisuja seuraava maailma oli jo oppinut tuntemaan viisuyhteisön tunnustamat sateenkaaren värit.

Göteborgin viisuissa vuonna 1985 juontaja järjesti yllättävän ”vilautuksen”. Lill Lindfors palasi väliaikanumeron jälkeen juontotehtäviin lavalle kun hänen mekkonsa tarttui kiinni lavasteisiin ja repeytyi. Hetken aikaa koko euroviisuja katsova maailma pidätti hengitystään – kunnes selvisi kyseessä oleva vedätyksen. Lindfors napautti olkapäiltään alas laskokset, ja vaateongelma oli kädenkäänteessä ratkaistu. Linforsin väitetään salanneen temppunsa melkeinpä kaikilta paikallaolijoilta. Hetken aikaa meni täydestä!

Oopperaa ja populaaria musiikkia on yhdistetty viisuissa jo vuodesta 1965 lähtien. Tuolloin Ruotsin viisuedustajana oli Ingvar Wixell. Esimerkkinä oopperahekumoinnista ja popista Maltan edustussävelmä vuodelta 2004 eli Julie & Ludwigin On Again … Off Again.

 

Kaiken maailman lallatuksia on nähty myös viisujen niminä. Pump Pump mainittiin jo aikaisemmin ja myös Herreys-ryhmän Diggy-loo diggy -ley on iskostunut monen 80-luvulla viisuja seuranneen muistiin. Mutta, viisuissa on kuultu myös kappaleet kuten Boom bang-a-bang, Ding dinge dong, Didai didai dai, Do re mi, La la la, Oui oui oui, Rimi rimi rey, Voi-voi sekä suomalaisten hyvin muistamat Tipi-tii (Marion Rung), Tom tom tom (Marion Rung) ja Yamma Yamma (Pave Maijanen).

Entä mitä muuta kummallista viisuissa on tapahtunut?

Vuonna 1994 Dublinin kisoista sai alkunsa maailmaa valloittanut tanssishow – Riverdance. Riverdance nähtiin tuolloin väliaikanumerona.
 

Vuonna 1982 Kreikka vetäytyi kilpailusta, koska maan edustajaksi valitun Themis Adamantidisin laulua ei pidetty riittävän hyvänä. Ranska päätyi vetäytymiseen vuonna 1974 – vain muutamaa päivää ennen kisoja. Syynä oli Ranskan presidentin kuolema.

 

Vuonna 1980 Ruotsin edustaja Tomas Ledin koki jännityksen hetkiä lavalla. Vauhdikas esiintyminen oli katketa mikrofonin johdon irtoamiseen. Kokeneena esiintyjänä Ledin ei hämmentynyt, vaan poimi johdon maasta, liitti mikrofoniin ja jatkoi esitystä.

Madridin vuoden 1969 viisujen lavasommitelman ideoi legendaarinen taiteilija Salvador Dali.

Vuonna 1982 Suomea edusti Kojo, jonka esittämä Nuku pommiin sai (jälleen) nolla pistettä. BBC:n selostajaveteraani Terry Wogan harmistui viisusta; ”Suomen pitäisi saada miinuspisteitä liian huonosta laulusta”.

 Saksalainen Ralp Siegel on osallistunut Eurovisionin laulukilpailuun peräti 25 sävellyksellä. Eri maiden viisukarsinnoissa miehen sävellyksiä on ollut noin 50 kappaletta! Ainoa voittoisa kappale on ollut Nicolen esittämä vuoden 1982 viisusuosikki Ein bißchen Frieden.

Euroviisuissa on nähty myös nämä vähintäänkin hämmentävät esitykset:
Verka Serduchka – Dancing Lasha (Ukrainan edustaja vuonna 2007). ”Lady Gagan äiti”.

 

Irlannin laulava kalkkuna, Dustin The Turkey (vuosi 2008)

Korkealta ja kovaa, Romanian Cezar vuodelta 2013.

 

Etnopunkkia Moldovasta, Zdob Si Zdub vuodelta 2005.

 

Montenegron Rambo Amadeus – Euro Neuro (2012). ”Euro-räppiä”.

 

Kojon Nuku pommiin vuodelta 1982 – monen mielestä yksi viisuhistorian ”huonoimmista”.

 

Kiovan Euroviisujen toinen semifinaali on vuorossa torstaina. Finaali lauletaan lauantaina.

(Lue myös artikkeli ”Jälleen kerran, Ruotsi matkalla viisuvoittoon? Euroviisujen toisesta semifinaalista löytyy finaalivastusta Ruotsille”)

Teksti; J.A.Kaunisto

(Lähteenä käytetty ’Euroviisut – kisastudion käsikirja’ -teosta)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone