Tältä näytti Aika jonka sain -elokuvan kuvauksissa Kouvolassa – Olga Temonen: ”Luvassa on koskettava ja viihdyttävä hyvän mielen elokuva”

Elokuussa startanneen Tuukka Temosen ohjaaman Aika jonka sain -elokuvan kuvaukset saatiin päätökseen lokakuun lopussa. Mesta.net vierali kuvauksissa Kouvolassa.

Taivas on harmaa ja roikkuu yllämme kuin matto. Vettä tihuttaa. Kouvolalaisen maatalouskaupan Lantmännen Agron pihamaalla tapahtuu: Teppo (Ville Myllyrinne) kurvaa paikalle vanhalla Ford -maasturillaan. Samaan aikaan Olga Temosen esittämä pararatsastaja Jaana Kivimäki tulee parkkipaikalle Marjutin (Pilvi Hämäläinen) kanssa. Sitten avolavalle lastataan kuiviketta sun muuta tavaraa.

Aika jonka sain saa ensi-illan 13. maaliskuuta 2020- Elokuva on pararatsastaja Jaana Kivimäen koskettava ja elämänmakuinen selviytymistarina. Hän halvaantui jäädessään hevosauton lastaussillan alle vuonna 2004. Sitkeä nainen jatkoi ratsastusta vain muutama kuukausi onnettomuuden jälkeen ka otti tavoitteekseen paraolympialaiset.

aika jonka sain 15

Kivimäkeä esittää elokuvassa Olga Temonen. Hänen mukaansa luvassa on hurja, jännittävä ja nousujohteinen draamatarina, jossa on onnellinen ja palkitseva loppu. Myös rakkautta ja huumoria mahtuu elokuvaan.

Aika jonka sain on ensimmänen suomalaiselokuva, jonka päähenkilö on pyörätuolissa. Temonen on saanut opetusta pyörätuolilla liikkumiseen. Lisäksi hän on käyttänyt pyörätuolia omassa arjessaan.

”Olen totutellut ja koetellut rajojani. Olen yrittänyt hahmottaa, mikä on mahdollista pyörätuolissa ollessa ja mikä ei. Kokemus on ollut silmiä avaava. Olen joutunut miettimään esteettömyyttä ja kohtaamaan perspektiivin, joka pyörätuolissa istuvalla on. Nyt näen luiskia ja ramppeja joka puolella ”, Olga Temonen sanoo.

Temonen on hevosenomistaja ja hän on kilpaillut esteratsastuksessa. Ei siis ihme, että hän on innoissaan unelmiensa roolista.

Päähenkilön ratsastuskohtauksissa ei käytetty stuntteja. Temonen näytteli itse myös kohtauksen, jossa hän putoaa hevosen selästä. Hän heittäytyi mekaanisen hevosen selästä turvavaljaiden varaan. Harjoiteltu kohtaus meni suunnitelmien mukaisesti.

”Eri osaamisalueet kohtaavat tässä roolissa. On ollut hienoa ratsastaa upeilla hevosilla. Olemme löytäneet elokuvaan mahtavia hevosia ja ihmisiä, jotka lainasivat hevosiaan kuvauksiin.”

 

aika jonka sain 4

Ohjaaja Tuukka Temosta jännitti etukäteen eniten se, miten yhteistyö pääosaa esittävän Olga-vaimon kanssa sujuu.

”Jotenkin sitä ajatteli, että kotiasiat ja siviilielämä olisivat voimakkaammin läsnä kuvauksissa, mutta eivät ne olleet. Tuskin kukaan, joka ei tunne meitä, osaisi pitää meitä pariskuntana”, Tuukka Temonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

aika jonka sain 6
Tuukka Temonen kertoo, mitä seuraavaksi kuvattavassa kohtauksessa tapahtuu.

Elokuvaa kuvattiin muun muassa Kouvolan raveissa ja Kotkan Ratsastajien järjestämässä ratsastuskilpailuissa.

Tuottaja Julia Palmiolan mukaan isoimmissa kohtauksissa oli muka satoja ihmisiä ja kymmeniä hevosia. Avustajia rekrytoitiin muun muassa hevosmessuilla. Mukaan imoittautui satoja hevosia ympäri Suomea. Kaukaisimmat hevoset ja omistajat saapuivat Kymenlaaksossa pidettyihin kuvauksiin Joensuusta ja Oulun seudulta.

Palmiolan mukaan elokuvassa käsitellään aiheita, joita jokainen onnettomuuteen joutunut tai vammautumisen kokenut joutuu kokemaan.

”Niitä ei voi sivuuttaa elokuvassa. Päähenkilö on elänyt muutenkin värikkään elämän. Se antaa lisää aineksia draamaelokuvaan”, hän summaa.

Olga Temosella on vahvasti sellainen olo, että elokuvasta tulee koskettava ja viihdyttävä hyvän mielen elokuva.

”Leikkauspöydällä elokuva näyttää siltä kuin pitääkin, eli tuntuu siltä että olemme pääsemässä siihen lopputulokseen mitä lähdettiin tekemään.”

Temonen tekee ensimmäisen pääroolin elokuvassa. Mikä oli haastavinta ja vastaavasti antoisinta?

”Haastavinta olivat fyysiset koettelemukset. Roolissa on paljon fyysisiä stuntteja ja pyörätuolielämän sisäistäminen tuotti paljon ennakkotyötä. Se oli toki samalla myös tosi antoisaa. Nautin suuresti siitä, että sain jättää tässä projektissa kaiken muun yleisen säätämisen muille ja keskittyä rauhassa yhteen asiaan, eli roolityöhön. Olen siis myös yksi elokuvan tuottajista, mutta oli mahtavaa jättää se rooli kuvausten ajaksi taka-alalle ja keskittyä siihen minun oikeaan ammattiini, eli näyttelemiseen”, Olga vastaa.

Katso lisää kuvia alta.

aika jonka sain kuvaus 1
Vielä vähän huulipunaa ja kameran eteen.
aika jonka sain 9
Ville Myllyrinne esittää Teppoa, joka ihastuu päähenkilöön.
aika jonka sain 3
Pukusuunnittelija Ria Lampinen ja puvustaja Pia Honkaharju valitsevat näyttelijöille sopivia asuja.

aika jonka sain 7 (2)

aika jonka sain 11
Pilvi Hämäläinen, Ville Myllyrinne ja Olga Temonen. Tässä kohtauksessa Teppo auttaa naisia painavien ostosten kanssa.
aika jonka sain 14
Olga Temonen valmistautui rooliinsa käyttämällä pyörätuolia arjessaan.

 

aika jonka sain 13
Tuukka Temonen ohjaa kuvaajia.
aika jonka sain 12
Näyttelijät ja avustajat kokoontuivat ryhmäkuvaan.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone