Tältä näyttää Jättekiva-sarjan kuvauksissa – ”Tämä on vitsinkertojien aarreaitta”

jättekiva kuvaus 2

Elisa Viihteen uuden alkuperäissarjan Jättekivan kuvaukset ovat loppusuoralla. Keväällä julkaistavaa komediasarjaa kuvattiin tällä viikolla Helsingin Ullanlinnassa.

Ison kerrostaloasunnon täyttää herkullinen ruuantuoksu ja puheensorina. Mats Långbackan ja Ylva Ekbladin esittämä pariskuntaa illastaa poikansa Micken (Elmer Bäck) ja hänen vaimonsa Ainon (Anna Paavilaisen) kanssa. Pöytään on katettu hummerisottoa ja riistakäristystä sekä lasilliset punaviiniä.

Kamera käy, ääni käy, klaffi napsahtaa.

Yksityishenkilöltä vuokrattu kerrostaloasunto toimii kuvauspaikkana kahden viikon ajan. Ennen kuvauksia asunto tyhjennettiin ja kalustettiin sarjaan sopivaksi. Yksi seinistä oli maalattava sopivan väriseksi.

Kuvauksia edelsi kova ”roudaaminen”. Talon pyöräkellariin tehtiin väliaikainen maskeeraus- ja pukuhuone sekä ruokailutila.

jättekiva8
Elmer Bäck suuntaa Jättekivan kuvausten jälkeen Ranskaan teatteriproduktion pariin.

Jättekiva kertoo komedian keinoin modernista kaksikielisestä parisuhteesta tämän päivän Suomessa. Sarjassa leikitellään kahden kulttuuriin erilaisuudella.

”Itselläni on tosi hyvä kutina sarjan suhteen. Käsikirjoitus on todella hyvä. Roolihahmoni Micke liippaa aika läheltä itseäni, koska hän on samanikäinen ja Helsingistä kotoisin oleva suomenruotsalainen mies. Mutta toisin kuin minä, hän tulee varakkaasta ja konservatiivisesta perheestä”, päähenkilö Mickeä esittävä Elmer Bäck toteaa kuvaustauolla.

jättekiva 6
Mats Långbacka tuottaa itsekin elokuvia ja sarjoja. Hän pitää alkuperäissarjoja tervetulleena asiana.

Micken yrittäjäisää esittävä Mats Långbacka pitää sarjan teemaa piristävänä poikkeuksena. Sarjassa puhutaan sekä suomea että ruotsia.

”Kaksikielinen konsepti on tosi hauska, koska tällaista meidän suomenruotsalaisten arki on; kieli vaihtuu jatkuvasti lennossa. Kaksikielisyyttä on käsitelty harvoin suomalaisissa sarjoissa ja elokuvissa. Sarjassa ei naureta pelkästään suomenruotsalaisille, vaan molempia käsitellään hauskalla tavalla”. Långbacka sanoo.

Jättekiva ensiesitetään Elisa Viihde -palvelussa. Omaa tuotantoyhtiötä luotsaava Långbacka pitää alkuperäissarjojen Suomeen tuloa tervetulleena asiana.

”Uskon sen monipuolistavan ja lisäävän tarjontaa. Tilanne on ollut pitkään sementoitunut, mutta toivottavasti se muuttuu uusien pelurien myötä. Nähdäkseni Suomessa kuvataan nyt enemmän kuin koskaan.”

jättekiva 7
Jättekiva pohjautuu Niklas Lindgrenin ja hänen vaimonsa Karoliinan omiin kokemuksiin kaksikielisestä parisuhteesta. He aloittivat sarjan käsikirjoittamisen vuonna 2010.

Jättekiva pohjautuu käsikirjoittajapariskunnan Niklas ja Karoliina Lindgrenin omiin kokemuksiin, sillä Niklas on suomenruotsalainen ja Karoliina lappilaissyntyinen. Niklas myös ohjaa sarjan.

Hänen mukaan kuvauksissa on vallinnut hauska ja luova ilmapiiri sekä yhdessä tekemisen meininki.

”Monet näyttelijät ovat itsekin kirjoittajia ja ohjaajia, joten he tuottavat jatkuvasti materiaalia. On hienoa, että he ovat tarjonneeet omia vitsejänsä. Osan olen hyväksynyt ja kaikki ovat aina hyväksyneet päätökseni. Näissä kuvauksissa näyttelijät ovat olleet kuin aarreaitta, joiden vitsejä olisi tyhmää olla hyödyntämättä”, Niklas Lindgren kehuu.

jättekiva kuvaus 3
Anna Paavilainen näyttelee myös Joulumaa-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Anna Paavilainen esittää Lapista kotoisin olevaa Ainoa. Hyppy suomenruotsalaiseen perheeseen on kultuurishokki ja aiheuttaa hänessä epävarmuutta.

”Lappilaisuus korostuu esimerkiksi rapujuhlissa, jossa Aino ei ole kotonaan, vaikka hän elää aika urbaania elämään. Hän provosoituu ja alkaa rehennellä Lapin osaamisillaan, että te ette tiedä oikeasta elämästä mitään. Tunnistan tilanteen, koska olen asunut Ruotsissa. Siellä saatoin selittää hassuja juttuja Suomesta, joita en edes täällä asuessa kokenut omakseen. Taustalla saattoi olla halu tulla hyväksytyksi tai olla eksoottinen suomalainen.”

Paavilaisen mukaan sarjassa on hyvin todentuntuisia tilanteita ja havaintoja

”Käsikirjoitus on lähtenyt käsikirjoittajien omista kokemuksista ja havainnoista. Siksi hahmot tuntuvat oikeilta tämän päivän ihmisiltä. Nauroin paljon jo käsikirjoitusta lukiessani ja on ollut hienoa huomata, että se on jatkunut kuvauksissa. Se on positiitinen asia, koska teemme komediaa”, Paavilainen summaa.

jättekiva kuvaukset 4
Ruokailukohtaus on päättynyt. Koko huone on stailattu uusiksi kuvauksia varten.
jättekiva 5
Klaffi kertoo mitä, missä ja milloin on kuvattu.

Jättekiva julkaistaan keväällä 2018.

Kuvahaun tulos haulle elisa viihde rakkautta ja anarkiaa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone