Suomen Hiihtoliitto pyrkii viemään lumilajien kulttuuria Kiinaan

Suomen Hiihtoliitto on tehnyt merkittävään esisopimukseen Kiinassa – tavoitteena on kehittää (Kiinassa) lumilajien kulttuuria ja kouluttaa osaajia.

Peking järjestää vuonna 2022 talviolympialaiset. Kisojen myöntämisen jälkeen Kiinassa on käynnistetty laaja-alainen keskushallinnon alainen ohjelma – tavoitteena on rakentaa talviurheiluun liittyvää infrastruktuuria ja tutustuttaa peräti 300 miljoonaa kiinalaista lumilajien maailmaan.

Talviurheiluohjelma avaa merkittäviä vientimahdollisuuksia suomalaiselle talviurheiluosaamiselle. Hiihtoliitto on neuvotellut yhteistyöstä Harbinin alueen ja paikallishallinnon kanssa. Harbin kuuluu Heilongjiangin provinssiin, joka tunnetaan Kiinan talviurheilun yhtenä pääalueena.

Yhteistyöneuvottelujen tuloksena syntyneen aiesopimuksen tavoitteena on avata mahdollisuudet pitkäjänteiselle yhteistyölle, jossa Hiihtoliitto konsultoi ja avustaa Harbinin aluetta lumilajien, erityisesti hiihtolaijen, kulttuurin luomisessa.

”Tämä sopimus on Hiihtoliitolle merkittävä päänavaus, mikä mahdollistaa neuvottelujen jatkamisen. Tarvitaan vielä paljon tapaamisia ja neuvotteluja ennen konkreettisten toimenpiteiden aloittamista”, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Kiinan tavoitteena on tuottaa 2000 talviurheiluun erikoistunutta koulua ympäri maata, kouluttaa niihin 5000 talviurheilun hallitsevaa opettajaa sekä liikuttaa 300 miljoonaa kiinalaista talvilajeissa vuoteen 2022 mennessä.

Heilongjiang on Kiinan talviurheilun keskus. Sen suurimmat ja tunnetuimmat talviurheilukaupungit ovat Harbin ja Qiqihar. Heilongjiangin alueella sijaitsee myös Kiinan ensimmäinen ja suurin kansainvälinen hiihtokeskus Yabuli Ski Resort. Alueella asuu 39 miljoonaa ihmistä ja se tavoittelee vuoteen 2025 mennessä 70 miljoonaa aktiivista talviurheilun harrastajaa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Joo, koko muun maailman ongelmat kuntoon ennen omia. Aikamme slogan niin politiikassa, kuin urheilussakin.

Kommentit suljettu.