Song to Song

terrence-malick-song-to-song-ryan-gosling-michael-fassbender-rooney-mara-natalie-portman

Ohjaus: Terrence Malick. Pääosissa: Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender. 128 min. K16.

Song to Song vaikuttaisi päättävän Terrence Mallickin 2010-luvun trilogian, jonka aloittivat To the Wonder (2013) ja Knight of Cups (2016) — tosin myyttisen erakon tulevaisuuden suunnitelmia on vaikea ennustaa.

Los Angelesin elokuvateollisuuteen sijoittuneen Knight of Cupsin jälkeen ohjaajamestari on vienyt kameransa Texasin Austinin musiikkimaailmaan, jonka festivaalit ovat tarjonneet materiaalia lukuisiin cameoihin. Kankaalla piipahtavat muun muassa Iggy Pop ja Red Hot Chili Peppersin Flea irrallisen tuntuisissa kohtauksissa; vain Patti Smithin läsnäolo tuntuu perustellulta elokuvallisista lähtökohdista.

Samalla jatkuu suuntaus, jossa aiemmin upeilla luontonäkymillä ihastuttanut ohjaaja on siirtynyt urbaanimpaan ympäristöön. Ihmisen ja luonnon välisen suhteen sijaan ”trilogiassa” onkin kantavana teemana rakkaus.

Varsinaista tarinaa tai juonta Song to Songissa ei luonnollisestikaan ole, mutta lyhyesti ilmaistuna se esittää välähdyksiä naiivin muusikon (Ryan Gosling), likaisen musiikkimogulin (Michael Fassbender) ja heidän jakamansa naisen (Rooney Mara) välisestä kolmiodraamasta.

Hahmot ajelehtivat nykyhetkessä ilman viittauksia menneeseen tai tulevaan sisäisen monologin kuiskiessa hengellis-filosofisia kysymyksiä elämästä. Itsekseen puhuva, vaihtuva kertojaääni on ollut keskeinen elementti läpi Mallickin tuotannon, mutta Song to Songissa se tuntuu käpertyvän voimakkaammin kohti puhujaa itseään siinä missä sävy aiemmin oli rukouksenkaltainen.

Näyttelijät viestivät enemmän kehoillaan kuin ilmeillään, ja vartaloiden jatkuva, levoton liike muodostaa monissa kohtauksissa kuin tanssin ilman musiikkia ja ennalta suunniteltua koreografiaa.

Vaikutelmaa korostaa Mallickin luottomies Emmanuel Lubezkin kuvaus, jossa käsivara- ja Steadicam-kamera leijailee hahmojen ympärillä tai tarkkailee näitä yllättävistä kulmista kuin tunkeutuen tapahtumien keskelle, suoraan vuorovaikutukseen näyttelijöiden kanssa.

Samaa runollista kauneutta kuin Mallickin parhaat ohjaukset Song to Song ei kuitenkaan tavoita. Avoimet tilat, joita tuntuu yhdistävät tyhyyden tunne silloinkin, kun paikalla on ihmisiä, sekä runsaat lasipinnat ovat mahdollistaneet kuvaamisen luonnonvalossa, mikä tuo oman sävynsä tunnelmaan.

Kuvauksen ohella Mallickin elokuvien tärkein työvaihe on leikkaus. Tällä kertaa mestari on yrittänyt veistää täydellistä veistosta kahdeksantuntisesta möhkäleestä ääni- ja kuvamateriaalia. Tämän seurauksena lopputuloksen ulkopuollle jäivät muun muassa Christian Bale, Haley Bennett ja Benicio del Toro. Mallickin elokuvista poisleikattujen näyttelijöiden lista alkaakin olla pidempi ja nimekkäämpi kuin muilla nykyohjaajilla heidän elokuvissaan näytelleiden kohdalla.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva Elisa Viihteen Vuokraamossa

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone