Muistatko? Tämä kotimainen elokuva ei aluksi kiinnostanut juuri ketään – sai miljoonayleisön tv:ssä ja nousi klassikoksi

onnen maa

Onnen maa -elokuva käynnisti Markku Pölösen menestyksekään ohjaajauran.Se oli hänen ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva.

Elokuvailmaisua Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Pölönen oli jo luopua taidetyöstä ja ryhtyä viljelijäksi, kunnes hänet kutsuttiin muutamien muiden nuorten ohjaajien tavoin Sparrausrinki-projektiin.

Elokuva valmistui vuonna 1993 osana -projektia. Pölönen sai elokuvalle apurahan keksittyään idean tangoelokuvasta.

Pölönen kertoi Koti-Karjala-lehdessä,  että hän kirjoitti elokuvan omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

– Kirjoitin käsikirjoituksen kahdessa viikossa. Alitajunnasta nousi kuvia omasta lapsuudesta. Normaalisti elokuvan käsikirjoitus vie ainakin puoli vuotta.

Elokuvateattereissa Onnen maa sai vain vaatimattomat 15 000 katsojaa, mutta tv-ensi-illan vuonna 1993 näki yli miljoona suomalaista. Kaksi vuotta myöhemin tv-uusinta sai noin 700 000 ja vuoden 1998 uusinta noin 800 000 katsojaa

Elokuva kuvattiin Rääkkylässä, jossa 60-luvun tunnelmaa tanssilavoineen ja maitolaitureineen oli vielä jäljellä. Pääosaan Pölönen kiinnitti vantteran ja vaalen Pertti Koivulan, vaikka hän alun perin rooliin piti ”Reijo Taipaleen näköinen hoikka komistus”.

Koivulan vastanäyttelijä Katariina Kaitue oli Koivulaa 20 senttiä pidempi, joten pituusero oli häivytettävä kuvaustekniikalla.

Elokuva on minuutin päälle tunnin pituinen. Jussi-gaalan tuomaristo oli aluksi sitä mieltä, että elokuvaa ei lyhyytensä vuoksi voi ottaa mukaan Jussi-äänestykseen.

Onnen maa hyväksyttiin Jussi-ehdokaselokuvien joukkoon vasta Kari Uusitalon vaatimuksesta. Elokuva sai parhaan elokuvan Jussin ja Pölönen palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta.

Elokuva on nostalginen komedia kuumasta tangokesästä 60-luvun alussa. Elokuvassa ”tuhlaajapoika” Tenho palaa kaupungista synnyintilalle Pohjois-Karjalaan tuttuun maalaismaisemaan.

Pölösen seuraava elokuva Kivenpyörittäjän kylä (1995) sijoittui myös Pohjois-Karjalaan, kuten myös tänä vuonna ensi-iltansa saava Oma maa -elokuva.

Onnen maa on katsottavissa Elisa Viihde Aitio -ohjelmakirjastosta ja vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone