Mika Nieminen ei ole katsonut uusintana vuoden 1995 MM-finaalia – ”95-elokuvan olen katsonut kahdesti, joten nyt on muisteltu tarpeeksi”

Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruusviikonloppuun sijoittuva 95-elokuva sai ensi-iltansa joulupäivänä. Elokuvan näkeminen oli tunteikas kokemus kultajoukkueen hyökkääjälle Mika Niemiselle.

95-elokuvassa Niemistä näyttelee helsinkiläinen Victor Paul. Oikea ”Veikko” Nieminenkin vilahtaa elokuvassa useaan otteeseen, koska elokuvassa käytetään arkistomateriaalia alkuperäisistä otteluista. Lisäksi elokuvaan on ujutettu pelaajien cameo-piipahdukset.

95-elokuvassakin nähdään, kuinka koko Suomi meni sekaisin MM-voitosta. Finaalia seuraavana päivänä leijonajoukkue saapui Helsinki-Vantaalle, jossa heitä oli vastaanottamassa tuhansia innokkaita faneja.

Suomessa ennen näkemätön hurmos tuli täytenä yllätyksenä joukkueelle. Joskin merkit olivat jo ilmassa Tukholmassa, jossa suomalaiskannattajat valtasivat Sergelin torin.

Kun menimme sinne finaalin jälkeen, luulimme että siellä muutamia kymmeniä kannattajia. Mutta heitä olikin tuhansia”, Nieminen sanoo.

”Meillä pelaajilla ei ollut harmainta aavistusta siitä, miten iso asia mestaruus on suomalaisille. Asia valkeni vasta lentokentälle tullessa. Automatka Senaatintorille oli aivan huikea kokemus.”

95 uusi kuva

Voiton juhlintaa kesti kuitenkin vain hetken.

”Mestaruuden jälkeinen viikko oli melkoista hulinaa, mutta sen jälkeen elämä jatkui normaalina. Kolmen viikon kuluttua finaalista aloimme treenata jo seuraavaa kautta varten.”

Niemisen mukaan moni elokuvan pukukoppikohtauksista on täyttä totta, mutta mukana on myös aiempina vuosina tapahtuneita asioita ja silkkaa fiktiota.

Elokuvassa valmentaja Jens Hultenin esittämä Curt Lindström kirjoittaa finaalia edeltävänä yönä jokaiselle joukkueen pelaajille kirjeen ja jättää ne jokaisen hotellihuoneen oveen.

”Finaalipäivän aamuna teimme ihan normaalin peliin valmistautumisen. Ainoastaan tuo kirje oli normaalista poikkeava juttu. Minun muistikuvani mukaan saimme ne peliä edeltävässä palaverissa.”

Vuoden 1995 finaaliottelua Nieminen ei ole katsonut uusintana koskaan. Muistot ottelusta ovat kuitenkin selkeät.

”Koko peliä en ole katsonut, mutta ottelukoosteen olen nähnyt. Viimeksi itsenäisyyspäivänä katsoin sen ja vieläpä kahteen otteeseen lasteni pyynnöstä. Tämän 95-elokuvan olen katsonut jo kahdesti, joten eiköhän tässä ole muisteltu ihan tarpeeksi”, Nieminen naurahtaa.

Niemisen kiekkoura päättyi pelaajana kauteen 2002. Nyt hän toimii Tapparan ja seuran yhteistyöjoukkueiden taitovalmentajana.

”Tähtäin on siinä, että Tapparan ja koko Suomen kiekko paranee”,  hän summaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone