Kiss tarjoili lähes kaksituntisen spektaakkelin Helsingissä

Asema julkisivu

Kiss

4.5.2017, Hartwall Areena, Helsinki

Kun amerikkalainen supersankariyhtye Kiss saapuu kaupunkiin, on kyseessä aina enemmän kuin pelkkä tavallinen rock-konsertti. Yhtyeen kansikuvalla varustettu musiikkilehti myydään loppuun kaupungin joka ainoassa myyntipisteessä. Yhtyeen fanit näkyvät voimakkaasti konserttipaikan katukuvassa. Tällä kertaa myös VR oli vahvasti hengessä mukana bändin vierailun aikana. Helsingin päärautatieaseman kivimiehet saivat kasvoilleen Kiss-maskit ja huomio oli taattu ympäri maailman. Tämän lisäksi asemalla järjestettiin ennen keikkaa tapahtuma jonka ohjelmassa oli mm. Kiss-kasvomaalausta ja tribuuttibändin keikka. Itse pääasia eli Kissin konsertti osoitti bändin taitavan yhä viihdyttämisen taidon. Halusimme parhaimman ja saimme parhaimman!

Kiss-tribuuttibändi solistinaan Sampsa Astala.
Kiss-tribuuttibändi solistinaan Sampsa Astala.

Varttia yli yhdeksän Hartwall Areenalla alkoi tapahtua. Lavan peittävä valtava Kiss-kangas oli saatu vihdoin kiinnitettyä ja nostettua paikoilleen. Legendaarinen ”You wanted the best, you got the best” -huudatus herätti areenan eloon. Yleisön huutomyrsky hiveli korvia. Ei muuta kuin kangas alas ja show käyntiin. Paul Stanley, Gene Simmons ja Tommy Thayer laskeutuivat telineellä seisten alas korkeuksista lavalle ja kietoivat yleisön välittömästi pikkusormensa ympärille. Keikan aloittanut Deuce on kappaleena silkkaa timanttia ja se osoitti Genen lauluäänen ja olemuksen olevan yhä terästä. Myös kieli lipoi ja oli ulkona suusta vanhaan malliin.

Varsin pian paljastui kuitenkin se ongelma joka saattaa nopeuttaa Kissin eläkkeelle siirtymistä huomattavasti. Jos nyt yhtye koskaan edes eläkkeelle siirtyy vaan jatkaa aina vaan uuden sukupolven voimin. Tällaista utopistista mahdollisuutta Simmons on haastatteluissa väläytellyt. Kaikki ovat hänen mukaansa korvattavissa. Mutta siihen ongelmaan. Jo etukäteen oli arvuuteltu sitä kuinka Paul Stanleyn ääni nykyään kestää ja missä kunnossa se on. Tähän on helppo vastata. Miehen ääni on surkeassa kunnossa ja sen jo ensimmäiset välispiikit paljastivat. Laulu oli melkoista raakuntaa ja ääni sortui tämän tästä pahan oloisesti. Onneksi aina voi laulattaa yleisöä ja luottaa siihen, että rumpali Eric Singerin kaltainen mies pelastaa kertosäkeet katastrofilta.

Kivimiehet oikea

Ääniongelmistaan huolimatta Stanley on yhä takuuvarma showmies. Sana Helsinki toistui tuhansia kertoja miehen välispiikeissä ja kiitosta saivat useampaan otteeseen myös kivimiesten maskit. “Rakastan teitä”, mies totesi ja ainakin minä uskoin häntä. Tämän jälkeen Stanley jakoi yleisön kahtia ja huudatti meitä varsin mallikkaasti. Myös Paulin takamus keikkui vanhaan malliin ja erityistä iloa herätti housuntakamuksesta roikkunut pörröhäntä. Plektroja Stanley ei totutusti säästellyt vaan niitä kylvettiin yleisön joukkoon kiihtyvällä tahdilla niin heittämällä kuin suusta sylkemälläkin. Tästä kaikesta huolimatta mieleen hiipi tunne, että on ikävää huomata omien idoliensakin vanhenevan. Edes Starchild ei ole ikuinen.

Kvimiehet vasen

Kokonaisuutena Kissin lähes kaksituntinen show oli huikeaa katseltavaa ja se toimi tarkan käsikirjoituksen mukaan. Tässä näytelmässä ei turhia improvisaatioita nähdä eikä niitä kukaan odotakaan. Pommit ja laserit olivat näyttävät ja pyrot lämmittivät pitkälle katsomoon asti. Musiikillisia kohokohtia olivat livenä harvemmin kuultu Flaming youth sekä Let me go rock’n’roll. Parhaiten toimi kuitenkin Genen verenpurskauttelun jälkeen katonrajasta esittämä vahva War machine. Hienoa oli mielestäni myös, että vuoden 2009 Sonic boom -levyltä löytyvä Say yeah oli päätynyt settiin.

Tällä kertaa Kiss houkutteli Hartwall Areenalle 9500 ihmistä. Yleisön kirjo oli laaja, niin sanotusti vauvasta vaariin. On mukavaa huomata, että Kissin supersankari-imago viehättää yhä myös nuorempaa yleisöä. Oli myös mukavaa huomata miten edessäni seissyt vanhempi herrasmies filmasi puhelimellaan useammankin kappaleen samalla musiikin tahdissa tyytyväisenä nyökytellen. Musiikki yhdistää. Nyt sitten vain jännätään oliko tämä viimeinen kerta kun Kiss nähtiin Suomessa?

Keikalta tuli ostettua kiertueohjelma sekä Tommy Thayerin kuvia ja plektroja nimikirjoituksella.
Keikalta tuli ostettua kiertueohjelma sekä Tommy Thayerin kuvia ja plektroja nimikirjoituksella.

Kissin settilista: Deuce/Shout it out loud/Lick it up/I love it loud/Love gun/Firehouse/ Shock me/Flaming youth/War machine/Crazy crazy nights/Cold gin/Say yeah/Let me go rock’n’ roll/Psycho circus/Black diamond/Rock and roll all nite//Detroit rock city/I was made for lovin’ you

Teksti: Petri Kipinä

Kuvat: Petri Kipinä ja Veikko Roininen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone