Kirja-arvio: Jarkko Sipilän uutuusdekkari sisältää perheväkivaltaa ja karmean käänteen

Jarkko Sipilä – Uhripeli (Crime Time 2019, 318 s.)

Jarkko Sipilän 19. Takamäki-dekkari on taattua tavaraa. Vuodesta toiseen Sipilä löytää uusia näkökulmia rikosten maailmaan, kirjoittaa kriitikko Jussi Wahlgren.

uhripeli_webTällä kertaa lähdetään liikkeelle perheväkivallasta. Sen pahimmasta päästä. Mieleltään särkynyt ex-mies löytää kuin ihmeen kautta entisen vaimonsa ja pienen tyttärensä ja onnistuu melkein tappamaan molemmat. Prologi on hyytävää luettavaa.

Väkivaltainen, mieleltään sairas Mika Kosonen joutuu mielisairaalaan Kuopion Niuvanniemeen. Hänet alennetaan jonkin ajan kuluttua ”ei vaarallisten” potilaiden luokkaan ja hänen onnistuu paeta sairaalasta, kun turvatoimia on hellennetty.

 

Kosonen on mieleltään sairas, mutta selväjärkinen suunnitelmissaan ja harhautuksissaan. Ääni hänen päässään ohjaa häntä taitavasti pois poliisin ulottuvilta.

Isä Takamäki saa tehtäväkseen Kososen kiinniottamisen. Tai ainakin jonkinsortin valvonnan siitä, jos Kosonen osuu poliisin haaviin tavalla tai toisella. Sipilä käy kriittisesti läpi maamme poliisilaitoksen resurssipuutteita, miehistöpulaa, toimintarajoitteita, budjettikahnauksia ja uudelleenjärjestelyjä. Hän tietää mistä kirjoittaa. Sadat pienemmät rikokset jäävät kokonaan tutkimatta, useita rikoksia tutkitaan vain näennäisesti. Ja vähäisiä resurrseja tuhlataan esimerkiksi päiväkotitoimintaan, jossa taaperoikäisiä opetaan olemaan kunnon kansalaisia. Takamäkeä nämä järjestelyt turhauttavat ja suututtavat.

 

Tarina saa uuden karmean käänteen, kun poliisi löytää murhatun naisen Koskelantien asunnosta. Tilanne on harvinaisen raaka ja väkivaltainen. Aleksis Kiven kadulla poliisipartio sattumalta saa kiinni pyörävarkaan. Normaalisti poliisi ei voinut aikaansa sellaisiin varkauksiin ”tuhlata”, mutta tilanne oli juuri päällä partion saapuessa paikalle. Ja mitä näillä tapauksilla on yhteistä?

Sipilä osaa näennäisen rauhallisen kertomatyylinsä sisällä kuljettaa rikostutkimuksen palapeliä taitavasti. Lukija pudistelee päätään ja jännittää. Ja Sipilä antaa lukijan jännittää. Isä Takamäki on hieman Kososta jäljessä, täpärästi sairas mies ehtii aina poliisin verkosta pois. Kerta toisensa jälkeen. Ja loppupeleissä poika Takamäki ansaitsee kannuksiaan rajumman kautta.

Jussi Wahlgren

Uhkapeli luettavissa Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone