DVD – Kunnes kuolema meidät erottaa

Good marraige poster

Kunnes kuolema meidät erottaa. Ohjaus: Peter Arkin. Pääosissa: Joan Allen, Anthony LaPaglia. 97 min. K-16. 2014.

a-good-marriage

Stephen Kingin kirjalliseen tuotantoon perustuvat elokuvasovitukset voidaan jakaa kolmeen melko selkeärajaiseen joukkoon: muutamaan erittäin hyvään, kouralliseen kohtuullisia onnistumisia ja hurjaan määrään huteja. Kunnes kuolema meidät erottaa kuuluu viimeksi mainittuun.

Darcyn (Joan Allen) ja hänen Bobin (Anthony LaPaglia) liitto kukoistaa ja sängyn jouset natisevat 25 avioliittovuodesta huolimatta. Siihen asti kunnes Darcylle selviää, että hänen miehensä on nuoria naisia raiskaava sarjamurhaaja.

Kunnes kuolema meidät erottaa alkaa miellyttävän Columbo-henkisesti paljastaessaan, kuka on rikollinen. Trilleri toimii kuitenkin vain sen hetken, kun Darcylle paljastuvat luurangot Bobin kaapissa ja hän jää odottamaan miehensä kotiinpaluuta.

Tämän jälkeen elokuva muuttuu tahattoman koomiseksi ja tylsäksi draamaksi, jossa vaimon tulee valita perheensä onnen ja lainkuuliaisuuden väliltä. King kykenee herättämään massoissa kauhun tunteen mutta syvyyspsykologiasta hän ei ymmärrä mitään. Hahmojen kaksoiselämä on epäuskottavaa, ja heidän valintansa tuntuvat mielivaltaisesti arvotuilta.

Novellin kerronnassa Darcyn mielensisäiset liikkeet tulevat uskottavasti esiin kielen keinoin, mutta niitä ei ole kyetty siirtämään elokuvaan. Darcyn unia, mielikuvitusta ja pelkoa liitetään kuvastoon tavalla, joka saa hänet vaikuttamaan lähinnä harhaiselta.

Kunnes kuolema meidät erottaa saattaisi tarinansa puolesta toimia lyhytelokuvaksi tai tv-sarjan jaksoksi tiivistettynä, mutta elokuvanmittaan venytettynä sen jännite katoaa. Yhdeltä tähdeltä sen pelastavat ainoastaan Allen ja LaPaglia.

J. K. SILVENNOINEN

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone