Arvostelussa Jurassic World: Fallen Kingdom, ”komeasti toteutettu tehosteiloittelu”.

jurassic world

Jurassic World: Fallen Kingdom. Ohjaus: J. A. Bayona. Pääosissa: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall. 128 min. K12.

Jurassic Park -elokuvasarjan neljäs osa Jurassic Wolrd (2015) sai ilmestyessään kriitikoilta perusteettoman positiivisen vastaanoton. Jurassic World: Fallen Kingdom (Suomen teatterilevityksessä nimellä Jurassic World: Kaatunut valtakunta) ei saa enää osakseen samaa kohtelua – kiitos laantuneiden nostalgiahöyryjen ja silkan keskinkertaisuutensa.

On kulunut kolme vuotta Jurassic Worldin tapahtumista, ja Isla Nubar -saaren tulivuoren herääminen saattaa dinosaurukset jälleen alttiiksi sukupuutolle. Pieni ryhmä dinoaktivisteja päättää suorittaa miljardöörin rahoittamana operaation, jonka tavoitteena on pelastaa saaren asukkaat jälkipolville lastaamalla ne moderniin Nooan arkkiin.

Jurassic Wolrd: Fallen Kingdom on suoraan Jurassic Parkista (1993) kohtauksia lainaava seikkailu- ja toimintaelokuva, jonka mittakaava on miellyttävän pieni. Alun massiivinen tehostevyöry on kuin hämäys jälkipuoliskon sijoittuessa viktoriaanisen kartanon ahtaisiin sisätiloihin. J. A. Bayonan (Orpokoti) kyky rakentaa jännitystä pääsee niissä oikeuksiinsa, mutta käsikirjoituksen heppoisuus irvistää jokaisesta saumasta.

Kun ihmiset pinteestä pelastavaa T. Rexiä käytetään deus ex machinana ensimmäisen kerran, tuntuu se pastissilta, toisella kertaa parodialta mutta kolmannella pelkältä todisteelta käsikirjoittajien tylsämielisyydestä.

Jurassic Parkin ilmestyessä tietokonetehosteita käytettiin viisaasti ja säästeliäästi, mutta sittemmin Industrial Light & Magicin sinänsä hillittömän komeita hirmuliskoja alettiin ryöstöviljellä tavalla, joka vesitti niiden magiaa.

Jo toistamiseen päävastustajana on laboratoriossa luotu huippuälykäs tilaushirviö. Liika inhimillistäminen on tuottanut pikemminkin viekkaasti hymyilevän ja koomisen liskon kuin arvaamattoman ja hurjan dinosauruksen.

Kehno dialogi, yksinkertaistetut hahmot ja epäuskottava juoni kertovat tutun tarinan siitä, mikä seuraus on ihmisen ahneudella ja halulla leikkiä jumalaa.

Mutta ei siitä mihinkään pääse, että täydellisesti toteutettujen dinosaurusten temmellyksen katsominen tuottaa edelleen mielihyvää.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Jurassic World Elisa Viihde Vuokraamosta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone