Arvio: Tuomas Niskakankaan esikoisdekkari Roihu on raa´an mielikuvituksellinen tutkimusmatka Suomen valtapolitiikan pimeälle puolelle

Tuomas Niskakangas: Roihu – Otava 2021

Roihu on uuden suomalaisen dekkaristin Tuomas Niskakankaan esikoisteos. Ja harvinaisen vahva sellainen. Niskakangas on politiikan toimittaja, työskennellyt myös kotimaisen valtalehden Washingtonin kirjeenvaihtajana.

Roihun tapahtumapaikkana on Helsinki. Tarinan keskiössä ovat Suomalaisen politiikan huippunimet ja heidän ympärillään touhuavat hämärämiehet ja -naiset. Varsinaista dekkarille ominaista päähenkilöä, sankarietsivää tai poliisin rikostutkijaa tarinassa ei ole. Kirjan luvut on kuin valmiita TV-sarjan kohtauksia.

Niskakangas lähtee liikkeelle kirjan nimen mukaisesti. Nuori nainen tekee polttoitsemurhan keskellä kaupunkia.

Samaan aikaan vasemmistoliikkeen mielenosoitukset alkavat riistäytyä käsistä.

Suomen tuore, nuori pääministeri ei pysty hillitsemään himojaan vaan vaarantaa jopa uransa yhden yön seikkailun vuoksi. Ja vielä pahimman mahdollisen naisen kanssa.

Niskakangas vyöryttää lukijan eteen salaseuroja ja poliittisia kähmintöjä, näkymättömiä vallankäyttäjiä, talouselämän eliittiä ja väkivaltaisia politiikan käskyläisiä. Suomen yhteiskunnan valtarakenteet ovat vaarassa.

Niskakangas on tutkinut toimittajan työn ohessa myös historiaa ja psykologiaa. Tapahtumapaikoilla on menneisyytensä, päämisterin virka-asunto Kesäranta on itseasiassa aikoinaan rakennettu surullisen kuuluisan kenraalikuvernööri Bobrikoffin virka-asunnoksi.

Helsingin keskustan alla on kilometreittäin salaisia tunneleita, jotka yhdistävät tärkeitä vallankäytön rakennuksia Valtioneuvoston linnasta Eduskuntataloon.

Ja Roihussa liikutaan paljon maan alla.

Kohta ruumiita alkaa tulla lisää. Väkivalta kiihtyy ja laajat mielenosoitukset paljastuvat vain osaksi suurempaa suunnitelmaa.

Mutta kuka ohjailee tapahtumia? Pääministeri itse joutuu hengenvaaraan selvittäessään ainutlaatuista tapahtumaketjua Suomen poliittisessa historiassa. Henkilösuhteet paljastuvat kylmän harkituksi shakkipeliksi. Kaiken laskelmoidun mullistuksen keskellä sentään löytyy jotain inhimillistäkin. Myötätuntoa ja sääliä. Ainakin jonkin verran.

Roihu on raa´an mielikuvituksellinen tutkimusmatka Suomen valtapolitiikan pimeälle puolelle.

Jussi Wahlgren

Roihu on saatavilla e-kirjana tai äänikirjana.

Tuomas Niskakangas (s. 1980) on jännityskirjailija ja Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Aiemmin Niskakangas on työskennellyt Washingtonissa Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Roihu on hänen esikoisromaaninsa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone