Arvio: ”Leena Lehtolaisen uutuusdekkarissa tihkuvan jännittäviä vaaratilanteita riittää loppuun asti”

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku – Tammi 2020

Lehtolaisen viidestoista Maria Kallio dekkari Jälkikaiku on kirjailijan parasta tuotantoa. Leena Lehtolaisen uskomaton mielikuvitus keksii yhä uusia ja kiinnostavia rikostapauksia.

Lehtolainen liikkuu tässäkin tarinassa nyky-Suomen hermolla. Hän tuntee monikulttuurisen yhteiskunnan labyrinttimaiset hierarkiat ja viranomaisten peräänantamattomat ponnistukset pysyä kehityksessä mukana. Huolimatta poliisin resurssien vähyydestä ja miehistöpulasta.

Maria Kallion kissa, Jahnukainen, tuo yöretkiltään näytille ihmisen korvan. Kallion lapsiperhe on aamuaskareissaan, lähdössä kouluun, töihin, valmistamassa aamiaista, pakkaamassa koululaukkuja ja tämän harmittoman tuntuisen idyllin särkee verinen pala ihmislihaa.

Espoon poliisin työskentelytavat ovat Lehtolaiselle tuttuja. Hän kuvaa yksityiskohtaisen ammattimaisesti tutkinnan eri vaiheita. Korva jää hetkeksi vähemmälle huomiolle, kun Tapiolasta löytyy nuoren pojan, tai tytön, ruumis. Henkirikoksen uhri on maahanmuuttajataustainen. Poliisin työ vaikeutuu jo senkin takia, että monikulttuurinen, ulkomaalaistaustainen henkirikos synnyttää hyvin voimakkaita tunteita. Eikä vähiten sosiaalisessa mediassa, jossa kohta mielipiteet nostattavat vihapuheita ja somehyökkäyksiä milloin ketäkin vastaan.

Lehtolainen on tehnyt nykynuorison somemaailmasta tarkkoja havaintoja. Maalittaminen ja valetilit ovat tämän päivän kyber-sotaa pahimmillaan. Irakilaissyntyinen raiskaukssesta epäilty poika saa tuntea some-maailman vihan konkreettisesti.

Lehtolainen liikkuu trans- ja lesbokulttuurissa, Pride-liikkeen ja vähemmistöjä vihaavien ulkomaalaisten ja kantasuomalaisten kuurupiilossa varmoin ottein. Varsinkin nuorison keskuudessa. Maria Kalliohan työskentelee nimenomaan lasten ja nuorten rikosmaailmassa.

Jossain vaiheessa myös Kallio itse joutuu  maalitettavaksi. Ja hänen perheensä. Mistä oikein on kysymys? Miten irtonainen korva ja trans-tytön ruumis liittyvät yhteen? Ja toimiiko poliisilaitoksen sisälläkin trolli? Ja mitä varten?

Suomen monikulttuuriongelmat ja maahanmuuttajien kipukohdat ovat keskittyneet Lehtolaisen tässä dekkarissa jälleen Tapiolaan, Haukilahteen, Henttaalle ja Paloheinään. Maria Kallion kotokulmille.

Tihkuvan jännittäviä vaaratilanteita riittää loppuun asti.

Teksti: Jussi Wahlgren. Kuva: Ville Juurikkala

Lue näyte Jälkikaiku-kirjasta. Kirja on saatavana myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone