Arvio: Konttori käy yhä kovemmilla kierroksilla – ”Markkanen-show pyörii kuin Linnanmäen maailmanpyörä”

item konttori3

Brittiläisen kulttisarjan The Officen suomalainen versiointi Konttori on edennyt ansaitusti kolmannelle kaudelle. Mesta.net katsoi ennakkoon kolme uutta jaksoa.

Konttori-sarja on osoittanut, että konttoria ei ole karvoihin katsomista. Jokainen toimisto on vitsin arvoinen ja pienelläkin työyhteisöllä on iso sielu. JSarjan myötä on käynyt selväksi, ettävVarsinkaan tämän konttorin ja sen johtajan Pentti Markkasen (Sami Hedberg)  kaapit eivät ole järjestyksessä.

Vaikka kolmoskausi on entistä vahvemmin ”Markkanen-show”, näyttelijöiden ydinryhmä on onneksi pysynyt suurinpiirtein samana. Markkasen siipimies, konttorin pikkunatsi ja suoraselkäinen nipottaja Jaakko (Antti Heikkinen) on nostanut profiiliaan ja muodostaa varsinaisen ”mammutti posliinikaupassa” –kaksikon Markkasen kanssa. Ei niin mitätöntä asiaa, etteikö Jaakko onnistuisi kärjistämään siitä härkäsen. Pyry Äikään luonnostelema Timo on hieman menettänyt terävintä kieltään. Linda Wiklundin esittämä toimiston blondi on ihmissuhdekuvioiden muutosten johdosta lievästi tuuliajolla. Vera Kiiskisen pikkupomo on puolestaan edelleen miellyttävän hapan ja ehdottoman sanavalmis ilmestys.

konttori 3 kausi 2
Anna Fredriksson (Linda Wiklund), Sanna (Kaisla Puura) ja Leyla (Ushma Karnani) nähdään Leskisen paperin toimistotyöläisinä myös kolmannella kaudella.

Mazdak Nassirin esittämän Farzinin avulla saadaan aikaiseksi kolmannen kauden neljännessä jaksossa hillitön tapahtumien vyöry. Varsinaisista uusista naamoista ei kolmen ennakkojakson perusteella saada vielä parhaita tehoja irti. Rami Rusisen esittämä hahmo sopii parhaiten töksäyttelevien Konttorilaisten porukkaan. Parhaiten uusista hahmoista tilan ottaa haltuun Antti Reinin esittämä myyntijohtaja Kristian.

Kolmannen kauden kolmannessa jaksossa Markkasen reviirille astuu uusi sonni myyntijohtaja Kristianin muodossa. Markkasen, relaxoituneen konttoriviihdyttäjän, on vaikea sulattaa toista alfaurosta ja huumorimiestä konttorissaan. Vaikka Reinin esittämä Kristian on mutkattoman karismaattinen, Sami Hedberg –show Markkasen hahmossa pyörii sujuvasti kuin Linnanmäen maailmanpyörä. Vaikka Markkasen roolia ei korosteta, hahmo hallitsee onnistuneen käsikirjoituksen ansiosta jokaista kohtausta. Kolmannessa jaksossa Markkasen imitaatioshow vetää konekivääritulituksellaan vedet silmiin ja jakson edetessä sorkitaan myös pikkutuhmien juttujen aina huvittavaa hetteikköä. Tilannekomiikalle annetaan tilaa kasvaa ja kukkia.

konttori press 3

Konttorin katsomiskokemuksessa parasta on Markkasen lumipalloefektimäinen taito päästää suustaan epäkorrekteja lauseita, joista kehittyy parhaimmillaan hallitsematon tapahtumien jatkumo. Myötähäpeän tunne on suuri ja väistämätön. Sami Hedberg onnistuu pitämään kortit piilossa, mies ei tyrkytä tai tarjoa jatkuvia yläkoukkuja. Vitsi putoaa puolihuolimattomasti ja iso osa komiikkaa on juuri Markkasen epäsovinnaisessa persoonassa. Jokaiseen suuntaan kumartava yes-mies tulee väkisinkin pyllistäneeksi vastakkaiseen suuntaan. Konttorin vitsiniekka ei tajua olevansa itse työpaikan suurin vitsi ja heikoin lenkki.

Markkasen käyttäytymistä voisi hyödyntää havainnointivälineenä johtamiskoulutuksessa. Miksi pomon ei tule käyttyä näin – tai yleensä kenenkään. Markkanen on varsinanen antihahmo – mies, joka sanoo sen, minkä jokaisen tekisi mieli sanoa…jos uskaltaisi. Tai jos ei omaisi minkäänlaista sisäistä suodatinta.

Norsu toimistossa. Neljännessä jaksossa saadaan aikaiseksi todellinen maahanmuuttajamylläkkä ja mielensäpahoittajien kannattaa olla varuillaan. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Pekka Markkasen suusta putoilevat lauseet ovat aseita, jotka suuntautuvat miestä itseään vastaan. Myös Markkasen vahtikoira Jaakko osoittaa jokaisen konttorin vitsauksen voiman – sovellettu totuuus ja valeuutinen toimii aina yhteisöstä riippumatta. Mitä muutakaan poliisin etsimä maahanmuuttaja voisi olla kuin vakooja. Kun Markkasen suuhun annettaan sanoja kuten natsit, suvakit ja keskitysleiri, lopputulos ei ole sovinnaista mutta kutkuttelee varmasti nauruhermoja.

Jakson kuluessa Markkanen pyllistää jokaiseen suuntaan ja osoittaa täydellisen selkärangattomuutensa onnistuen vielä loukkaamaan sanoillaan puolta valtakuntaa, mutta siitäkään huolimatta Markkanen ei huomaa itse mitään ihmeellistä. Erityiskiitokset kuuluvat käsikirjoitajille vaativan aiheen onnistuneesta käsittelystä. Kun suurennuslasin alle  nostetaan (virnuilevan satiirin muodossa) kansakuntaa jakava maahanmuutto, taiteilu keskikaistalla ilman oman puolen valintaa on hankalaa mutta hedelmällistä.

Konttorin kolmas kausi vaikuttaa kolmen jakson perusteella onnistuneelta. Kaksi kautta on harjoiteltu ja kolmannella kaudella nostetaan kierroksia.

Konttorin kolmas kausi katsottavissa Elisa Viihteen Aitiosta. Katso traileri alta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone