Arvio: Kolmistaan-sarja ei edelleenkään pyytele anteeksi – ”perinteiseen perheyksikköön kohdistuva anarkistisuus on suorastaan virkistävää”

kolmistaan item

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kolmistaan jatkaa luontevasti toiselle tuotantokaudelle, hieman kasvaneena ja varttuneempana mutta ei tippaakaan aikuisempana.

Pamela Tola, Lauri Tilkanen ja Eero Ritala ovat edelleen iloisen sekava kolmen kimppa lisättynä pienellä tyttövauvalla. Ensimmäisellä kaudella kiihkeimmät juhlat  päättyivät lapsen syntymään. Nyt pahimmat seksihurjastelut ja härskeimmät pissa-kakka-eritejutut pyyhitään syrjään – tai ainakin ne muuttavat muotoaan. Vauva pyörittää arkea ja ensimmäisella kaudella alleviivattu homoseksuaalisuus on kahden ennakkokatselujakson perusteella painettu taustalle. Vanhaa tuttua on kuitenkin tapahtumien ennalta-arvaamattomuus ja suoraviivaisuus. Kolmistaan-universumissa kärpäsestä kasvaa hetkessä härkänen. Perinteiseen perheyksikköön kohdistuva anarkistisuus on suorastaan virkistävää.

Vauva tuo kuvioihin pehmeyttä ja samalla katsoja tuudittautuu ajatukseen, ettei mitään överiksi vedettyä törkyhuumoria ole enää luvassa. Väärin. Sarjan asenne on kuitenkin muuttumassa harmittomampaan suuntaan. Kirosana irtoaa kuitenkin edelleen sujuvasti. Mukaan on saatu myös aivan mainio uusi sählääjä – Lauri Tilkasen esittämän Markuksen työpaikalla säätävä kollega Tarja (Miila Virtanen). Tarja vaikuttaa Eero Ritalan esittämän Seven vastakappaleelta. Hellyyttävän höppänä ilmestys on kaikessa sähläämisessään äidillisiä ja isällisiä tunteita herättävä hahmo.

KOLMISTAAN 2 kausi 3

Kahden ennakkokatselujakson perusteella sarjan käsikirjoittajat ovat jatkaneet tuhlailevalla linjalla. Miten hankitaan (melkein) epähuomiossa ja ihan vahingossa perheensisäinen lähestymiskielto – helppoa kun ollaan Kolmistaan. Seven yllättävälle opiskeluinnolle löydetään todella maanläheinen syy. Myös vauva työpaikalla -aiheesta sorvataan jos jonkinlaisia versioita. Pinnan alla kytevälle kolminaisuuden ristiriitojen taistelutantereelle asetellaan herkullisia ansakuoppia, jotka aktivoituvat sarjan toisen kauden edetessä.

Vastuuttomuus on kolmikon vahvin yhteinen luonteenpiirre. Jos vedetään perseet, lapsenhoito ei ole toimintaa rajoittava haaste. Rajusta poreilusta huolimatta kolmikko aidosti rakastaa jälkikasvuaan. Välillä katsoja joutuu kuitenkin huokaisemaan – tuurilla ne laivatkin seilaa. Kolmistaan asettaa lapsiperheen arjen tehosekoittimeen ja annostelee sattumanvaraisia ja sattuvia paloja tarjolle auringopaisteeseen. Kolmistaan ei edelleenkään pyytele anteeksi.

Kolmistaan-sarjan toisen kauden kahdeksan jaksoa julkaistiin 16.11. vain Elisa Viihteen Aitiossa.

Mesta.netin artikkeli Kolmistaan-sarjan ensimmäisestä kaudesta.

Teksti: JA Kaunisto, kuvat Jaana Rannikko

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone