Arvio: Kalifornian kommando on tumman huumorin sävyttämä toimintakomedia – ”äänekäs ja ihmisläheinen”

Perfect Commando / Photo by Caat Portin

Elisa Viihteen uusi alkuperäissarja Kalifornian kommando heittää kaksi pesunkestävää amerikkalaista vieraaseen ympäristöön selviytymään arjen haasteista kumpikin omalla tahollaan.

Vantaa ”Van” Hamilton saapuu tyttöystävänsä Rachelin kanssa Vanin äidin entiseen kotimaahan tietämättä vanhempiensa ”juonesta” – poika Suomen armeijan harmaisiin oppimaan vastuullisuutta ja kasvamaan mieheksi. Tyttöystävä Rachel joutuu tulemaan toimeen omillaan Vanin matkan jatkuessa suoraan lentokentältä armeijan harmaisiin. Rachelilla on tiedossa Suomessa yksi ainoa osoite ja siellä asuu Vanin serkku omalaatuisessa kommuuniyhteisössä.
 
Jalmari Helanderin (Big Game,Rare Exports) ohjaamaa sarjaa voi kuvailla tummaa huumoria viljeleväksi toiminnnalliseksi komediaksi. Varsinkin sarjan alussa Vanin voi nimetä varsinaiseksi  kovan onnen kundiksi – kaikki mikä voi mennä pieleen, menee solmuun harvinaisen lahjakkaasti. Jo lentokentällä, tullijonossa, Van onnistuu suututtamaan tiskin takana julmistelevan kivikasvovääpelin. Jostain syystä nuorukainen lähetetään sotilaspoliisin kuljettamana suorittamaan asepalvelusta erikoisjoukkoihin – pahimpaan mahdolliseen paikkaan, josta kaikki eivät selviä hengissä.

Perfect Commando / Photo by Caat Portin

 
Ohjaaja Helander tarjoilee sarjan alussa katsojille Suomi-kuvaa, jollaisesta on pyritty pääsemään eroon vuosikymmeniä. Suomi paljastuu tiukkapipoiseksi Kekkoslandiaksi, ja kommandokoulutus vertautuu jonnekkin Israelin erikoisjoukkojen koulutuskasarmille. Samoin Rachelin kokemukset räp-kommuunista eivät välttämättä ole aivan arkea tämän päivän Suomessa. Kärjistämällä saadaan kulttuurien yhteentörmäykseen lisää dramaattisuutta. Toisaalta molemmissa tarinalinjoissa painopiste on yksilön sulautumisessa kaveriyhteisöön ja kaveriporukan sisäisten henkilökemioiden kehityksessä.

Perfect Commando / Photo by Caat Portin

 
Sarjan amerikkalaiset tähdet Kian Lawley ja Katherine Hughes ovat molemmat kauniita kasvoja ja mukavia tyyppejä, mutta myös oikeasti alan ammattilaisia. Kian on sometähteyden lisäksi palkittu mm. Daytime Emmy -pystillä eli siis päiväsaikaan esitettävien televisiosarjojen Emmy-palkinnolla. Katherine on puolestaan näytellyt useissa sarjoissa, esimerkkinä My dead ex sekä Kingdom. Myös suomalaisista näyttelijöistä sarjaan on valittu nuoria kykyjä. Johanes Holopainen on loistanut Tuntemattomassa Sotilaassa sekä Kaikki synnit -sarjassa. Holopainen on sarjan kantavia voimia yhdessä sotilaspoliisia näyttelevän Wenla Reimaluodon kanssa. Musiikkikommuunin muut jäsenet, Joel Hirvonen ja Fanni Noroila, ovat näkyvässä roolissa ja varsinkin Fannin arkiminä sekoittuu hauskasti roolihahmoonsa Mareaan – Fannilla on oma rap-duo SOFA. Sarjassa Marea on ”yksi jätkistä”, omalaatuinen vakavailmeinen Pikku Myy.
 
Kommandokoulutuksen ”pojat” jäävät persoonina ilman paitaa juokseviksi kliseiksi mutta heidän roolinsa on olla armeijan harmaissa. Paikan komentajaa esittävä Tommi Korpela yrmyilee vain amerikkalaisia katsojia varten – suomalaiselle televisioyleisölle miehen kivikasvoisuus on tuttua kuin Uuno Turhapuron reikäpaita. Toisaalta kasarmilta löytyy vaikutuksen tekevä hahmo, Chike Ohanwen esittämässä tummaihoisessa ylikersantissa on sopivasti amerikkalaista lainaa kuin myös  suomalaista äijäilyä.
 
Sarja on tunnelmaltaan hyvin kaksijakoinen. Armeijakohtaukset vedetään läpi enemmän tai vähemmän amerikkalaisia alan leffoja kosiskelevina korkeaoktaanisina pullisteluina. Ainakin viiden ensimmäisen ennakkojakson aikana kaverimeininki jäi puolitiehen, kun Van pyrki kaikin keinoin vain pääsemään irti velvollisuudestaan. Tosin kaikessa tekemisessä on taustalla yliampuva tumma huumori. Sarja ei ota henkilöitään tai tapahtumia missään vaiheessa liian vakavasti. Rachelin kohdalla sopeutuminen räppiyhteisöön on aluksi kovin kankeaa mutta Rachelin keksiessä käyttää vaihtovälineenä suhteitaan amerikkalaisiin rap-piireihin, yhteisön arvostus nousee silmissä. Molemmissa juonikuvioissa romanttisten viritysten avulla saadaan kokonaistarinaan uutta potkua. 
 
Kalifornian kommando on äänekäs ja aktiivinen mutta samalla ihmisläheinen ja aito. Päähenkilöillä ei ole varaa vetää roolia, sillä vieraalla maaperällä sopeutumista edistäviin ominaisuuksiin eivät kuulu small talk tai helmenvalkean hammasrivistön jatkuva esittely. Sarja voisi tarttua kriittisemmin kulttuurien ja maailmojen kohtaamiseen mutta nuorempaa katsojakuntaa sarjan välitön ja kuvia kumartelematon ote varmasti miellyttää.
Kalifornian Kommandon viisi ensimmäistä jaksoa on julkaistu Aitio-suoratoistopalvelussa. Loput viisi julkaistaan torstaina 20.2.
Kuvat: Caat Portin
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Täyttä shaissea niinkuin Helanderin muutkin tuotokset.

Kommentit suljettu.