Arvio: Jarkko Sipilän Syy tappaa on hyytävää luettavaa – ”pahuus nostaa päätään monella eri yhteiskunnan tasolla”

Jarkko Sipilä: Syy tappaa – Crime Time 2020

kansi_1705Jarkko Sipilän Syy tappaa on hyytävää luettavaa. Kirja on Sipilän kahdeskymmenes Takamäki-dekkari ja yhtä koukuttava kuin aikasemmatkin teokset. Tarinan keskiössä on teini-ikäisen tytön raaka murha.

Myös Joonas, poika-Takamäki, on päässyt kuntoutuksen jälkeen takaisin töihin edellisen kirjan ammuskelujen jälkeen.

 

 

Sipilä kuljettaa Puotilassa, Itä-Helsingissä, tapahtuneen henkirikoksen tapahtumia kylmän laskelmallisesti eteenpäin. Rikospaikkatutkintaa Sipilä käy läpi suurennuslasin kanssa. Poliisien toimintatapoja kuvataan asiantutevasti ja yksityiskohtaisesti tutkinnan edistyessä. Sipilä kertaa vanhoja totuuksia poliisien resurssipulasta ja vaikeasta suhteesta lehdistön kanssa.

Itä-Helsingin maahanmuuttajanuorukaiset ovat arka aihe. Rikollisuus, oli se kenen tahansa tekemä, lasketaan aina ensimmäiseksi somalien ja muiden ulkomaalaistaustaisten toimijoiden syyksi. Siksi rikosten tutkinta täytyy tehdä kieli keskellä suuta. Ja kaikkia määräyksiä ja tutkintaohjeita noudattaen.

Sipilä näyttää myös suomalaisten äärioikeistolaisten ryhmien ja jengien maailmankuvaa ja muukalaisvihaa realistisesti ja armottomasti. Samalla pureudutaan psykologisen tarkasti yksilöiden traumoihin ja synkkiin tulevaisuudennäkymiin.

Takamäen ryhmä tekee töitä kellon ympäri. Apuja saadaan monelta eri poliisitaholta, niin taktiseen tutkintaan kuin peiteoperaatioihinkin. Rikosvyyhdin palapeli on levällään sekä käytännössä Puotilan puistossa, että tutkijoiden analyyseissä.

Takamäki tekee vääriä johtopäätöksiä, tutkijat yrittävät etsiä puuttuvia palapelin palasia maahanmuuttajapiireistä, ilmiannot ja vihjeet sekoittavat enemmän kuin auttavat.

Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa. Jopa uhrien omaiset joutuvat koston kierteeseen. Äärioikeiston viha tarttuu helposti tuskan keskellä eläviin omaisiin.

Nuorten turvattomuus ja epätoivo kuvastavat nyky-yhteiskunnan kaoottista tilaa. Väliinputoajia on liikaa. Suomen kuva hyvinvointivaltiona hämärtyy.

Pahuus nostaa päätään monella eri yhteiskunnan tasolla.

Mutta positiivistakin löytyy. Työyhteisöjen ja maltillisten piirien solidaarisuus on vielä voimissaan. Toivoa siis on.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Syy tappaa -kirjasta. Syy tappaa on saatavana e-kirjana ja 12.5. alkaen myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone