Arvio: Armomurhaaja on vuoden hauskin kotimainen elokuva


Ohjaus: Teemu Nikki. Näyttelijät: Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander, Heikki Nousiainen, Pihla Penttinen, Jouko Puolanto, Santtu Karvonen, Alina Tomnikov, Ilari Johansson. 83 min. K1.

Veijo Haukka (Matti Onnismaa) korjaa työkseen autoja ja lopettaa lemmikkejä. Hinta on halvempi kuin eläinlääkärillä, joten asiakkaita riittää, vaikka miehen erikoinen maine tunnetaan. Elukka saa kaasua tai kuulan kalloon, omistaja sanallisen tai fyysisen nöyryytyksen. Veijo on kuin tuomari, joka tappaa eläimen mutta julistaa tuomion sen omistajalle.

Kun Veijo kieltäytyy lopettamasta pikkukaupungin rasistiseen pelleporukkaan kuuluvan surkimuksen (Jari Virman) koiraa, koska ei usko tarinaa sen väkivaltaisuudesta, ajautuu hän vastatusten natsien kanssa. Veijon järkähtämätön usko karman lakiin ja omankädenoikeuteen alkaa saada yhä synkempiä sävyjä.

Jo pelkkä elokuvan nimi Armomurhaaja hymyilyttää. Eläimiä syvästi rakastava mutta niitä työkseen päiviltä päästelevä yrittäjä voisi olla Ihmebantun sketsistä, mutta Teemu Nikki on onnistunut laajentamaan ideasta vuoden omaperäisimmän kotimaisen elokuvan.

Myös käsikirjoituksesta ja leikkauksesta vastanneen Nikin vahvuus on usko omaan näkemykseen, jota ei ole raskautettu pyrkimyksellä saada Suomi100-leimaa elokuvajulisteeseen. Armomurhaaja on tehty halvalla ja nopeasti, mutta se kelluu onnistuneesti mustan komedian ja synkän kostotarinan välillä.

Tämä on huomattu maailmallakin, sillä elokuva sai osakseen suitsutusta Toronton elokuvajuhlilla ja Tokiossa sille myönnettiin parhaan käsikirjoituksen palkinto. Käsikirjoitus onkin tiivis, terävä ja persoonallinen mutta melko ohut. Oleellisen lisän siihen tuo Veijon ja hänen isänsä sairaanhoitajan Nitan (Hannamaija Nikander) outo rakkaustarina. Heidän ensitreffinsä, joilla ollaan hiljaa, haudataan raatoja ja paneskellaan metsässä, ylittävät romanttisuudessaan jopa Aki Kaurismäen Varjoja Paratiisissa -elokuvan pingotreffit.

Matti Onnismaa on näytellyt 2010-luvulla useammassa elokuvassa kuin kukaan muu suomalainen. Tuntuu hämmentävältä, että miltei 60 pitkässä elokuvassa esiintynyt mies tekee vasta nyt uransa ensimmäisen pääosan. Veijon rooli ei ole kuin Onnismaalle kirjoitettu, sillä se on kirjoitettu hänelle. Hahmon piirteet ovat hänen kovanaaman sivurooleistaan tutut: vakavat kasvot, lakoniset repliikit ja tyly olemus.

Kuin vastaparin Onnismaan varmalle vähäeleisyydelle muodostaa Virmanin tulkitsema tunteiden äärirajoilla jatkuvasti liikkuva monialaluuseri Petri, joka etsii vertaistukea rasistisesta älykääpiöjengistä. Virman vie roolin ”ylinäyttelyn” rajamaille muttei tee Petristä liian koomista. Mielellään hänenkin työskentelyään katsoo.

Miljöö on kuin mikä tahansa suomalainen tehtaan varjoon kasvanut juntihtava pikkukaupunki, jonka merkittävin ajanviete on huoltamon baari. Tähän maisemaan oman, onnistuneen sävynsä tuo Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen elektromusiikki.

J. K. SILVENNOINEN

Katso Armomurhaaja Elisa Viihteen Vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone