Toimittaja Mikko Lundellin kirjoittama Miljoonasade-kirja kokoaa yhteen klassikkoyhtyeen tarinan.
Jyväskyläläinen Miljoonasade nousi suomirockin huipulle 80- ja 90-lukujen taitteessa, kun isot hitit Lapsuuden sankarille ja Marraskuu alkoivat soida radiossa. Bändi on palannut taukojen ja värikkäiden vaiheiden jälkeen yhteen – se keikkailee ja tekee uutta musiikkia aktiivisesti.
Mesta.net kokosi viisi hyvää syytä tutustua kirjaan.
Tarina kerrotaan säälimättömästi ja värikkäästi. Kirjasta käy selville, että tien menestykseen aukeni pitkän työn ja monen mutkan kautta,
”Ensimmäistä singleä tehtäessä levy-yhtiö oli vielä epävarma Miljoonasateen kaupallisesta menestyksestä. Yksi säästökohde oli majoitus… Jonkun piti uhrautua. Miljoonasade arpoi, kun jää ilman vuodepaikkaa ja arpa osui Heikkiseen.”
Ajankuvaus kiehtoo. Musiikkibisnes on muuttunut paljon 80-luvulta, jolloin bändit kiersivät maata bussinrämillä ja esiintyivät tanssilavoilla, joiden puitteet olivat nykymittapuulla alkeelliset.
”Paukkupakkaset koettelivat Suomea, kun Miljoonasade teki ensimmäistä pitkäsoittoaan Helsingissä tammikuussa 1987. Bändin vuokrapaku hyytyi Haagassa keskelle risteystä samaan aikaan kun sitä sattui lähestymään paloauto sireenit ulvoen. Miljoonasateelle tuli kiire työntää auto tien sivuun”
Fanit pääsevät ääneen. Miljoonasateen uskolliset fanit, jotka kutsuvat itsejään sateisteiksi, muistelevat kirjassa keikkoja ja muita kohtaamisia yhtyeen kanssa. Fanimuistot antavat oman elämänmakuisen lisän kirjan värikkääseen antiin. Moni parisuhde on alkanut Miljoonasateen soidessa.
”Näin Miljoonasateen ensimmäisen kerran keikalla 11-vuotiaana Hankasalmen monnarilla keväällä 1992. Hessu laulatti yleisöä mikkiin ja nuorisotyöntekijä tuli sanoman minulle myöhemmin, että hän oli tunnistanut, kuka pikkutyttö siellä lauloi kaljakorin kilinästä.”
Miljoonasateen tempaukset. Vuonna 1995 Miljoonasateesta tuli tiettävästi maailman ensimmäinen veden alla konsertoinut yhtye. Bändi esiintyi myöhemmin myös kuumailmapallosta käsin.
”Viimein bändi pääsi hyppäämään veteen. Huojennus oli suuri, kun kaikki olivat altaan pohjassa soitintensa äärellä ja näyttivät toisilleen sulkeltajan OK-merkkiä. Videokuvaajien ja bändin lisäksi altaassa oli varuilta kaksi turvasukeltajaa.
Keikkaelämän hyvät ja huonot puolet. Yhtyeen sanoittaja ja solisti Heikki Salo muistaa havahduttavana hetkenä sen, kun Miljoonasade laski, kauanko se oli istunut uransa aikana keikkabussissa. Vastaukseksi saatiin noin kolme vuotta. Vaikka Miljoonsade on akateemisena herrasmiesbändinä, kiertue-elämän lieveilmiöt tulivat tutuksi yhtyeelle takavuosina.
”Kun kierrät sata keikkaa ja istut bussissa jossakin välillä Oulu-Jyväskylä, siellä yksinkertaisesti loppuu tekeminen. Ja viina on koko ajan läsnä”, Ari Laaksonen muistelee kirjassa.
Kursivoidut kohdat on lainattu kirjasta.