Nyrkki-vakoojasarjan kakkoskausi alkoi – tältä näytti kuvauksissa Urho Kekkosen entisessä asunnossa

1950-luvun Suomeen sijoittuvan vakoojasarja Nyrkin toisen kauden avausjakso on julkaistu Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa. Kaikki uuden kauden jaksot ovat katsottavissa 27.9. alkaen.

Nyrkki-sarjan toista kautta kuvattiin vuoden 2020 kesällä ja syksyllä Uudellamaalla. Mesta.net vieraili kuvauksissa marraskuussa 2020. Julkaisemme jutun uudestaan.

Helsingin Meilahdessa sijaitseva Tamminiemen museo tarjosi kahtena marraskuisena päivänä kulissin Nyrkki-sarjan toisen kauden jaksoihin.

Merellisessä ympäristössä sijaitseva Tamminiemen huvila tunnetaan parhaiten Urho Kekkosen entisenä virka-asuntona.

Nyt Tamminiemen salissa kuvataan kohtausta, jossa Urho Kekkonen saa suru-uutinen. Murheellinen presidentti istuu nojatuolissaan ja puhuu hiljaisella äänellä. Lasissa on konjakkia. Se tuleekin tarpeeseen.

Kun kohtaus on kuvattu tarpeeksi useasta suunnasta, ohjaaja AJ Annila kiittää ja pyytää kaikkia siirtymään ruokatauolle.

Sarjan tuottaja Eerika Vermilä kertoo olevansa iloinen siitä, että Nyrkin kuvausryhmä sai luvan kuvata Tamminiemessä.

”Työtämme helpotti myös se, että meidän ei tarvinnut lavastaa erikseen Kekkosen asuntoa, sillä Tamminiemi on kalustettu valmiiksi. Toimme mukanamme vain pientä tarinaan liittyvää rekvisiittaa”, Vermilä toteaa.

Urho Kekkosta näyttelevä Janne Reinikainen piti Tamminiemessä kuvaamista vaikuttavana kokemuksena.

”Onhan tämä mielettömän hienoa, että saimme mahdollisuuden tulla kuvaamaan tänne Tamminiemeen, josta käsin Kekkonen johti pitkään Suomea. Ja kyllä näin hienosta paikasta kelpasikin johtaa”, Reinikainen toteaa katsellen ympärilleen.

Reinikaisen mukaan Kekkosen rooliin liittyy perinteisesti kovia ennakko-odotuksia. Hän näytteli Kekkosta myös vuosituhannen vaihteessa Kansallisteatterin Kun Summa petti -näytelmässä.

”Jos Kekkosen roolissa onnistuu saavuttamaan tietynlaisen tuttuuden tunteen, niin silloin ihmiset suhtautuvat siihen positiivisesti. Kekkosen hahmosta huokuu koko ajan suuri tarina, jonka johdosta myötä näyttelijä saa paljon ilmaiseksi. Näyttelijän on kuitenkin annettava katsojalle tilaa ja mahdollisuus oivalluksiin ja ymmärryksiin”, Reinikainen pohtii-

Uuden Nyrkki-kauden jaksoja kuvattiin pääosin Helsingissä, mutta myös Pornaisissa, Tuusulan Kellokoskella ja Olkkolan kartanossa.

Helsingissä kuvauspaikkoina olivat muun muassa Raatihuone, Kämp-hotelli, Bockin talo ja Senaatintori, jossa kuvattiin iso joukkokohtaus. Nyrkin päämaja lavastattettiin ensimmäiseltä kaudelta tuttuun vanhaan viljasiiloon Vantaan Backaksessa.

Sarjassa pääosaa, Helena Korhosta esittävän Emmi Parviaisen mukaan kakkoskaudella roolihahmot on tehty tutuiksi ja sarja pääsee todenteolla vauhtiin.

”Toinen kausi on vähän nopeampi ja tapahtumarikkaampi. Poliittiset aiheet ovat yhä pinnalla, mutta tapahtumat syvenevät henkilökohtaisella tasolla”, Parviainen luonnehtii.

Ohjaaja AJ Annilan mukaan juoneen liittyy sotien jälkeen Suomessa kielletty Vihan veljet -järjestö, joka havitteli Suur-Suomea ja vaati Karjalaa takaisin.

”Tämä fasistinen rikollisjärjestö nostaa sarjassa päätänsä ja aiheuttaa vaarallisia tilanteita Suomen ylintä johtoa myöten. Se myös käynnistää valtataistelun Nyrkin sisällä.”

Aiemmin muun muassa Ikitie-elokuvan ohjannut Annila toteaa, että sarjassa nähdään hänen uransa hurjimmat draamakohtaukset sekä suurimmat erikoistehosteet.

”Eräässä toimintakohtauksessa pudotettiin tuhat ilmapalloa tanssilattialle. Vihdissä kuvasimme Suomen tv-sarjahistorian tähän mennessä suurimman räjähdetehosteen. Räjähdyksen aiheuttama tuliseinämä kohosi 67-metriin ja valaisi taivaan”, Annila fiilistelee.

Lue myös: Vihtiläisiä hämmentäneen valoilmiön syy selvisi – kyseessä oli Suomen tv-sarjahistorian suurin tehosteräjähdys

Nyrkin kuvaukset päättyivät marraskuun toisella viikolla. Haastattelua tehtäessä jäljellä oli enää viisi kuvauspäivää. Annilan olo oli haikea ja helpottunut.

”Tässä vaiheesssä päällä on tunteiden sekamelska. Kuukausien kuvausten aikana koetaan tietynlainen ”perheytyminen”. Nyt on menossa vaihe, jolloin kiitellään ja hyvästellään.”

Korona on tehnyt tv-sarjojen ja elokuvien kuvauksista haastavaa. Nyrkin kuvaukset alkoivat loppukesällä, jolloin pahin epidemia oli taittunut , mutta koronatilanne heikentyi syksyn tullen.

”Olen pyrkinyt siihen, ettei ryhmä väsyisi, koska silloin on helpompi pitää kiinni meille määrätyistä tarkoista turvatoimista”, Annila toteaa.

Korona on vaikuttanut sarjan sisältöön, sillä intiimeiksi käsikirjoitettujen kohtausten sisältö piti miettiä uusiksi.

”Heti alussa kyseenalaistimme intiimien kohtausten tarpeellisuuden korona-aikana. Jos kohtaukseen oli kirjoitettu suudelma, kysyin ohjaajana itseltäni, että pystyisikö kohtauksen vielä paremmin ilman suudelmaa. Aloimme miettiä, mitä muuta se fyysinen kontakti voisi olla, ja se on ollut monella tapaa mielenkiintoinen haaste. Olemme huomanneet, että tunteiden kuohun voi tuoda esille monella muullakin tavalla.”

Nyrkki on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone