Neljä elementtiä – maa, tuli, vesi, ilma -dokumenttielokuva kertoo neljästä ihmisestä, jotka kukin edustavat yhtä elementtiä. Johanna Nordblad rakastaa vettä.
Natalie Hallan ohjaama ja Järven tarina -tekijätiimin tuottama ja kuvaama Neljä elementtiä -dokumentti tutustuu neljän päähenkilön kautta äärimmäisiin harrastuksiin ja ammatteihin. Samalla se pyrkii selittämään, mikä saa ihmisen ylittämään itsensä. Elokuva on katsottavissa Elisa Viihteestä 17. heinäkuuta.
Vapaasukeltaja Johanna Nordbladin elementti on vesi. Tuli-elementissä esiintyy espanjalainen palomies Pako Rivas. Base-hyppääjä Phillip Halla ottaa haltuunsa ilmatilan. Luolastoihin katsojat vie itävaltalainen geologi ja pelastaja Georg Zagler.
Vapaasukeltaja Johanna Nordblad, 41, näki yhteyden näissä kaikissa neljässä elementissä ja ihmisessä.
”Me kaikki ajattelemme samalla tavalla. Koemme, näemme ja pysähdymme asioiden äärelle”, hän puntaroi.
”Dokumentissa pääsi kurkistamaan paikkoihin, joihin ei yleensä pääse. Kiinnostuin luolista sen ansiosta. Haluaisin päästä luoliin, mutta en tiedä miten sen toteutan.”
Nordblad on Suomen menestyneimpiä vapaasukeltajia. Hän on pitänyt hallussaan pituussukelluksen maailmanennätystä. Hän on sukeltanut räpylöillä 192 metriä ja ilman räpylöitä 137 metriä. Vuonna 2015 hän teki ennätyksellisen 50 metrin sukelluksen jään alla pukeutuneena pelkkään uimapukuun.
Hän pärjää veden alla hengittämättä huikeat 6,5 minuuttia.
Vesi on kiehtonut häntä aina. Hän sukelsi jo lapsena uima-altaan pohjalle, katseli ylhäällä uivia ihmisiä ja välkkyviä valoja.
Helsingissä asuva Nordblad kokeili vapaasukellusta ensimmäisen kerran vuosituhannen vaihteessa, ja jäi koukkuun heti.
”Totesin heti, että en enää tarvitse laitteita veden alla. Jokaisella ihmisellä on sisäänrakennettuna merinisäkkään fysiologia. Jokainen ihminen voi sukeltaa.”
Nordblad olisi vedessä vaikka joka päivä, jos vain työ- ja kotikiireiltänsä ehtisi. Hän harjoittelee vähintään kolme kertaa viikossa, uimahallissa tai ulkovesissa.
”Asun Lauttasaaressa, joten pääseen mereen nopeasti ja kätevästi. En tee harjoituksissa maksimisukelluksia, koska ne ovat rankkoja elimistölle. Mitä enemmän niitä tekee, sitä vaikeammaksi ne käyvät ajan myötä.”
Hänen mukaan sukeltamisessa on parasta se, että mieli tyhjenee ja ajatukset keskittyvät täysin suoritukseen.
”Mielen hallinta on kaikista mielenkiintoista koko lajissa. Olen harrastanut tätä lajia jo 17 vuotta eikä se ole tullut yhtään helpommaksi”, hän naurahtaa.
Hyvä vapaasukeltaja osaa lopettaa sukelluksen juuri oikealla hetkellä.
”Kun haetaan maksimisukellusta, kaikista vaikeinta on tietää, missä vaiheessa suoritus pitää lopettaa. Jokainen vapaasukeltaja voi sukeltaa niin kauan, että menettää tajuntansa. Sinun on tiedettävä, missä vaiheessa nouset ylös viimeisellä mahdollisella hetkellä. On luotettava itseensä täysin”
Vapaasukellus on turvallinen harrastus, kun noudatetaan ohjeita. Suoritukset tehdään aina valvotusti. Nordbladilla tulee mieleen vai yksi läheltä piti -tilanteelta tuntunut tapaus.
”Yhden kerran uima-altaassa otin pois sukelluspukua ja jäin jumiin siihen. Jalat eivät yltäneet pohjaan kahden metrin altaassa. Se on ainoa tilanne, jolloin olen hetkeksi hätääntynyt. Rauhoitin mieleni ja sain potkittua itseni altaan reunalle, jossa eräs kollegani kysyi, että voiko hän auttaa.”
Nordbladin mukaan Suomessa on riittävästi hyviä harjoittelupaikkoja.
”Suomi on hyvä paikka sukeltaa. Meillä on tuhansittain kauniita järviä. Meidän meri on maailman paras meri, vaikka siitä kuulee toisinaan eriäviä mielipiteitä.”
Neljä elementtiä – maa, tuli, vesi, ilma on katsottavissa 17.7 .alkaen Elisa Viihteessä.