Käsikirjoittaja Katri Manninen muistelee suosikkisarjan syntyhetkiä: ”Sanoin äidilleni, että nyt tehdään kunnon vakoojatrilleri”

Käsikirjoittaminen on Katri Manniselle elämänmittainen oppikoulu. Hän kertoo Mesta.netin haastattelussa ammatistaan, lukutottumuksistaan sekä käsikirjoittamastaan Nyrkki-sarjasta

Katsojan tulee harvoin ajatelleeksi, että käsikirjoitus on kaiken a ja o. Hyvä ohjaaja ja parhaatkaan näyttelijät eivät pelasta elokuvaa tai tv-sarjaa, jos käsikirjoitus takkuaa.

”Ihmiset eivät aina hahmota sitä, mikä on käsikirjoituksen osuus. Jokainen kohtaus lähtee lähtökohtaisesti siitä, mitä käsikirjoitukseen on kirjoitettu. Jotkut katsojat kuvittelevat, että näyttelijät menevät kuvauspaikalle ja keksivät hatusta asioita”, Katri Manninen puntaroi käsikirjoittamisen arvostusta.

Manninen on käsikirjoittanut muun muassa Salattujen elämien ja Kotikadun jaksoja sekä komediaelokuvan FC Venus.

Hänen viimeisin suuri käsikirjoitustyönsä on epookkisarja Nyrkki, jonka toinen kausi julkaistiin syyskuussa Elisa Viihde Viaplayssa. Käsikirjoitusparina toimi hänen äitinsä Kirsti Manninen, joka tunnetaan historiallisten romaanien taitajana. Kyseessä oli tyttären ja äidin kolmas yhteinen käsikirjoitusprojekti.

Nyrkki-sarja tarjoaa katsojalle vakoilua, jännitystä, romantiikkaa ja valtataisteluja villissä 50-luvun Helsingissä.

Mannisen mukaan sarjan toinen kausi on saanut paremman vastaanoton kuin ensimmäinen, ja hän kokee itsekin onnistuneensa paremmin.

”Koen oppineeni paljon uutta ykköskaudesta. Ensimmäisen kauden käsikirjoituksessa oli jotain kohtauksia, joita ohjaaja AJ Annila ei kokenut omakseen. Hän jätti ne tekemättä tai teki niistä omia versioitaan. Siksi toisella kaudella ei lähdetty kokeilemaan, vaan tarvittaessa muokkasin käsikirjoitusta siten, että se kelpasi ohjaajalle”, Manninen kuvailee prosessia.

Nyrkin sarjaidea sai alkunsa muutama vuosi sitten, kun Elisa Viihde etsi kansanvälisen tason sarjoja. Osa referensseinä mainituista sarjoista sattui olemaan juuri samoja, joita Katri Manninen oli katsonut äitiysvapaalla ollessaan.

”Kärsin tuohon aikaan niin suuresta univajeesta, etten pystynyt kirjoittamaan. Katsoin suoratoistopalveluista trillereitä ja rikosjännäreitä. Olin käsikirjoittanut siihen mennessä lähinnä ihmissuhdedraamaa, mutta yhtäkkiä sain ajatuksen, että halusin kirjoittaa jotain jännittävämpää.”

”Kun kuulin, että Elisa Viihde hakee jännityssarjan käsikirjotuksia, sanoin äidilleni, että nyt tehdään kunnon vakoojatrilleri”, Manninen muistelee.

Manniset miettivät ensin, mille aikakaudelle sijoittaisivat sarjan. 70-luku jätettiin pois, koska se tuntui heistä tylsältä ja visuaalisesti köyhältä. Nykyaika ei tuntunut kiinnostavalta, koska ”kaikki ovat kännyköillä tai tietokoneilla”.

”20-luku tuntui meistä todella kiinnostavalta, mutta onneksi emme valinneet sitä, koska kyseiselle vuosikymmenelle sijoittuva Babylon Berlin -sarja julkaistiin pian sen jälkeen. Onneksemme päädyimme 50-luvulle.”

Manninen muistaa ikuisesti hetken, kun hän näki ensimmäisen pätkän Nyrkki-sarjasta.

 ”Kun näin ennakkoon erään tappelukohtauksen, niin ajattelin, että voi sentään, minä nuhjuinen kotiäiti ja minun nuhjuinen äitimummani on kirjoitettu näin kova sarja”, Manninen naurahtaa.

Nyrkki-sarjassa historiallinen fakta ja fiktio sekoittuvat toisiinsa kiehtovaksi kudelmaksi. Sarjassa käsitellään myös monia vakavia asioita kuten huumeriippuvuutta, joka oli luultua yleisempää 50-luvulla. Manninen kertoo saaneensa idean tosielämästä.

”Se lähti siitä, että veljeni anoppi oli nuorena 50-luvulla kampaajaharjoittelijana Töölössä. Hän kertoi, että monien diplomaattirouvien käsivarret olivat täynnä piikkien jälkiä.”

”Täytyy muistaa, että 50-luvulla sodasta oli kulunut vasta noin kymmenen vuotta. Sen ajan ihmisten kokemusmaailma on niin erilainen kuin meidän, jotka olemme saaneet elää turvallisissa olosuhteissa”, hän tähdentää.

Manninen on käsikirjoittanut ammatikseen 23 vuotta. Kirjoitustyön lisäksi hän istuu Mäntsälän kunnanvaltuustossa ja opettaa Aalto-ylipistossa käsikirjoitusta.

Käsikirjoitustyö on hänelle elämänmittainen oppikoulu. Hän etsii jatkuvasti uusia haasteita.

”Valitsen projektit sen mukaan, missä kehityn parhaiten. On hienoa päästä työskentelemään uusien ihmisten kanssa. Annilan kanssa työskentely on opettanut paljon. Hän on erittäin visuaalinen ja toiminnallinen. Olen oppinut kirjoittamaan dynaamisemmin kuin ennen.”

Käsikirjoittamisen arvostus on noussut viime vuosina. Mannisen mukaan kiitos kuuluu Elisa Viihteen kaltaisille tekijöille, jotka ovat tilanneet ennakkoluulottoman rohkeasti täysin uudenlaisia sarjoja.

”Nyt sanotaan, että tehkää rohkeammin, kun ennen toppuuteltiin, että nyt menee liian rohkeaksi”, Manninen vertaa,

Hän itse lukee lähinnä tietokirjoja ja käyttää pääasiassa äänikirjaa.

”Minulla ei ole aikaa istua alas ja lukea. Kuuntelen äänikirjoja aina ajaessani tai kävellessäni koiran kanssa. On hienoa, että äänikirjoja löytyy nykyisin paljon suomeksi. Olen kuunnellut äänikirjoja vuodesta 2006. Ilman äänikirjaa minulta olisi jäänyt kokematta satoja ihania kirjoja.”

Nyrkki on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Katri Manninen (s. 1975) pääsi ylioppilaaksi Mäntsälän lukiosta 1994 ja valmistui käsikirjoittajaksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta vuonna 2005. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja, kolumneja ja televisiosarjoja sekä yhden koko illan elokuvan. Hänen kynästään ovat lähtöisin Salattujen elämien ja Kotikadun jaksojen lisäksi muun muassa romanttinen ihmissuhdekomedia FC Venus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone