Alien: Romulus -elokuvassa palataan legendaarisen Alien-elokuvasarjan juurille. Elokuussa ensi-illan saanut scifi-kauhutrilleri on nyt saatavilla ostoversiona. Pitkän linjan Alien-fani J.A. Kaunisto kirjoitti elokuvasta.
Alien – kahdeksas matkustaja -elokuvan fanina uusi Alien-versiointi herättää aina kaksijakoisia tuntemuksia. Ilmassa on odotuksia siitä, että tekijät pystyisivät jollain lailla tuomaan jotain uutta ikoniseen avaruushirviöteemaan. Tarina saa ja sen pitääkin kehittyä mutta rajansa kaikella. Prometheuksessa ja Alien: Covenantissa tarinaa vietiin jo turhan suureellisiin mittakaavoihin. Alkuperäinen tarina on hyvin yksinkertainen versiointi suljetun paikan ja tilan aiheesta, jossa tapahtuu jännittäviä asioita.
Tällä kertaa hirviötä ottaa sarvista (?) fanipojaksi tunnustautuva Fede Álvarez, jonka toteuttama Alien: Romulus pysyy visuaalisesti uskollisena alkuperäiselle teokselle. Evil Dead ja Don’t Breathe -ohjauksista tuttu Álvares tiedetään taitavaksi pelottelijaksi mutta miten mieheltä sujuu fanipojan asenteella tehty, fanipoikia ilahduttava scifikauhu? Onnistuu ja ei.
Álvarezin työ on muodollisesti todella pätevää, mutta lieneekö mies keskittynyt liikaa yksityiskohtiin ja siihen, miltä elokuvan pitää näyttää. Lähikuvissa näkyvät hirviöt on kuulemma tehty ilman digitaalitehosteita ja sen huomaa. Örkit irvistelvät todella karmivasti. Mutta joukkokohtauksissa toiminta menee videopelimäiseksi paukutteluksi. Vaikka leffan viimeinen tunti on pelkkää toimintaa, suoranaisesta jännityksen mestariteoksesta ei voi puhua. Ohjaajan meriitit kauhistelun puolella ovat nähtävissä, mutta missä on pihvi? Mikä on Alien: Romulus -leffan perimmäinen tarkoitus? Jos kyseessä on tribuutti, leffa toimii kiitettävästi. Mutta jos tarinan on tarkoitus tuoda Alien-leffojen jatkumoon jotain uutta, siinä vaiheessa ollaan jo heikommalla jäällä.

Kuten todettua, avaruusaluksella tapahtuvissa kohtauksissa viittaukset alkuperäiseen ovat jatkuvia. Yksi eniten keskustelua aiheuttaneista kumarruksista vanhaan on jo edesmenneen Ian Holmin ulkomuotoa lainaavan Ash-droidin yllättävän suuri rooli elokuvassa. Digitaalisesti luotu Ash on ongelmallinen ja olkoon esimerkkinä tekniikan luomista arveluttavista tulevaisuuden visioista – koska näemme uuden Chaplin-leffan vai olisiko Humphrey Bogartin aika palata etsiväleffojen irvisteleväksi kovanaamaksi? Álvarezin suhteen haluaa olla pitkämielinen, sillä elokuvassa on paljon fanipojan rakastamaa kuvastoa.
Tarina on yksinkertainen. Alien ja Aliens -elokuvien väliin ajallisesti sijoittuvassa tarinassa joukko teinejä päättää paeta orjatyöhön valjastetulta kaivosplaneetalta ohi lipuvan avaruusaluksen avulla. Avaruusmöhkäle paljastuu pahan asuinpaikaksi, ja avaruushirviöt ovat vain odottaneet oikeaa hetkeä. Edessä on jälleen armoton kamppailu selviytymisestä – ja avaruudessa olet yksin. Näyttelijöistä Civil war -leffassa nähty Cailee Spaeny kasvaa nopeasti kauniskasvoisesta teinistä avaruuden voittamattomia örkkejä turpiin mätkiväksi sinnikääksi Ellen Ripley -kopioksi. Myös David Jonssonin näyttelemä Andy pärjää örkkien rinnalla. Muu näyttelijäporukka on paikalla vain petojen saaliiksi.
Alien: Romulus palauttaa tarinan alkulähteille, mutta ilmassa on yksi suuri kysymysmerkki – miksi? Elokuva viihdearvo on hyvällä tasolla, mutta Alien-leffojen jatkumon kannalta merkitys jää vähäiseksi.
Alien: Romulus -elokuvan voi ostaa Elisa Viihteen Vuokraamosta. Vuokraversion julkaisuajasta ei ole tietoa.