Uutuuskirja kertaa Katiska-vyyhdin vaiheet ja kertoo, miten Niko Ranta-ahosta tuli kovan luokan huumerikollinen – lue poiminnat

Kutsumattomat vieraat saapuvat aamukahdeksalta ääneti ovea murtamatta, sillä heillä on ovikoodi. Belórf kuulee maasto­housujen kahisevan äänen tajuamatta, mistä on kyse. Hänen miesystävänsä ei ehdi tajuta mitään ennen kuin on käsiraudoissa.
”Tulee pitkä reissu”, poliisi sanoo Ranta-aholle.

Edellinen teksti on peräisin Kia Kilpeläisen ja Rami Mäkisen uudesta true crime -kirjasta, joka perkaa Katiskaksi-nimetyn rikostapauksen hämmästyttävät vaiheet. Otavan kustantama Katiska – Suuri huumevyyhti teos on julkaistu myös ääni- ja e-kirjana.

Katiska on yksi viime vuosien seuratuimpia rikosjuttuja. Katiskan käänteet eivät ole vieläkään ohi. Joka tapauksessa kyse on yhdestä maamme suurimmista huumejutuista: Suomeen on tuotu jopa satoja kiloja huumeita ja syytettyjä on kymmeniä.

Yleisön tietoon Katiska-huumevyyhti tuli heinäkuussa 2019, jolloin miljonääriperheen vesa Niko Ranta-aho ja hänen tyttöystävänsä Sofia Belórf vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Aluksi median huomio kiinnittyy julkkiskaunottarena tutuksi tulleen Belórfin rahapesujuttuun, mutta lopulta kiinnostus siirtyi Ranta-ahoon, joka paljastui kovan luokan huumerikolliseksi. Kulissit romahtivat ja jet-set-elämää viettänyttä miestä odottaa pitkä vankeustuomio.

Kia Kilpeläinen ja Rami Mäkinen. Kuva Sampo Korhonen

Kirjassa käyvään perusteellisesta ja värikkäästi läpi Katiska-vyyhdin eri vaiheet. Kilpeläinen ja Mäkinen ovat käyneet läpi asiakirjoja pitkän kaavan kautta. Lisäksi he ovat haastatelleet Ranta-ahoa ja muita tapaukseen liittyviä henkilöitä.

Kirja antaa vastauksen moniin avoimiin kysymyksiin, Myös siihen, mikä sai Porissa vuonna 1987 varakkaaseen perheeseen syntyneen Ranta-ahon ryhtymään huumekauppiaaksi.

Ranta-ahon mukaan kaikki alkunsa vuonna 2016 Espanjan aurinkorannoilla, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus ostaa dopingnaineita suoraan tehtaalta.

”Se lähti mahdollisuudesta. Tilanne teki niin sanotusti varkaan. Ei siinä muuta, se oli se”, Ranta-aho sanoi kirjan tekijöille.

Ranta-ahon mukaan rahaa suurempi houkutin oli jännitys.

Sen minä varmasti sain. Olin lopettanut päihteet ja ollut viisi vuotta raittiina. Jollakin tavalla hain jotakin fiilistä, mitä siitä saa.”

Ensimmäinen doping-erä saapui Suomeen vasta keväällä 2017. Kirjan mukaan kuljetus tuli pohjoisen kautta, ja se vastaanotettiin Oulussa hotellin parkkipaikalla.

”Muistan ajankohdan, koska tämä kuljettaja valitteli, että hänellä on autossa kesärenkaat ja pohjoisessa oli lunta, vaikka etelässä tiet olivat jo sulat. Järjestämäni vastaanottaja inventoi dopingit ja ilmoitti määrät minulle.”

Ennen pitkää Ranta-aho totesi, että koska doping-aineissa kyseessä on törkeä huumausainerikos, hän voisi yhtä hyvin tuoda maahan huumausaineita. Vuonna 2018 hän alkoi salakuljettaa myös huumeita.

Kirja valaisee ammattimaisen huumeorganisaation toimintaa mielenkiintoisella tavalla – tätä kaikkea ei kerrota lehtijutuissa.

Aquaris-puhelimien lisäksi Ranta-aho oli huumeorganisaation jäseniin yhteydessä Wickr-viestintäsovelluksella. Hän käytti organisaationsa viestinnässä erilaisia nimimerkkejä, joista suurimmassa osassa oli sana ”cobra”.

Ranta-ahon mukaan hänen henkilöllisyytensä oli vain hänen kolmen mukana olleen ystävän tiedossa.

Doping- ja lääkeaineita oli säilytetty varastoissa, mutta isojen huumelastien varastoiminen olisi ollut liian riskialtista.

Siksi päällysmies Ranta-aho oli päättänyt, että huumeet kätkettäisiin maastoon.
”Katsoin pääkaupunkiseudun ja Tampereen väliltä jotain aluetta. Tuo oli hyvää metsäaluetta poissa ylimääräisten ihmisten tietoisuudesta. Sinne oli loogiset kulkuyhteydet”, hän kertoi kätköalueen valinnasta oikeudessa.

Huumeiden kätköpaikaksi valittiin Karkkilassa sijannut mökki, joka oli erään päätekijän vanha mummola, jonka omistaja oli muuttanut vanhainkotiin.

Kun huumeet oli piilotettu Karkkilan metsiin, alkoi niiden myyminen. Niko Ranta-aho kertoi oikeudessa olleensa itse yhteydessä kontakteihinsa ja kertoneensa, mitä huumeita on saatavilla ja paljonko ne maksavat. Ostaja sai Ranta-aholta koordinaatit ja kävi niiden perusteella hakemassa huumeet maastokätköistä.

Ostajat maksoivat huumeet käteisenä.

Kirjassa on vahvasti esillä myös Katiskan toinen päätekijä Janne ”Nacci” Tranberg, joka pakoili poliisia Espanjassa. Pakomatkansa aikana hän kirjoitti omaelämäkerran Wanted (Crime Time), josta tuli myyntimenestys.

Katiska-kirjan mukaan omistuskirjoituksella varustettu kirja löytyi kotietsinnässä Niko Ranta-ahonkin huvilasta Marbellassa.

Katiska-kirjassa kurkistetaan myös villeihin jet-set-bileisiin, joissa juotiin sampanjaa ja nuuskattiin kokaiinia

Vieraista osa oli julkisuudesta tunnettuja, kaikki eivät. Paikalla olivat muun muassa tunnetun poliitikon poika, lupaavana pidetty nuori naislaulaja, pornotähti, tele- ja pikavippialan yrittäjiä sekä liuta noin 20-vuotiaita nuoria naisia. Eräs kirkon nuorisotyöntekijä oksensi hotellin pihalle jo ennen kuin pääsi edes sisään…

Kirjassa kerrotaan lyhyesti myös huumeidenkäytön vaaroista ja historiasta Suomessa. Huumekauppaan ”ammatista” annetaan kaikkea muuta kuin ruusuinen kuva. Alalla voi saada pikavoittoja, mutta useimmiten edessä kiinnijääminen tai jopa väkivaltainen kuolema.

Katiska-vyyhtiä tutkineet poliisit vahvistuvat siitä, että Ranta-aho on liigan päätekijä ”cobra”- Hän joutuu tietämättään poliisin tarkkailuun.

Ranta-aho kertoo kirjassa hetkestä, jolloin hän tajusi pelin olevan pelattu. Liigaan kuuluneet lähipiiriläiset, jotka ainoiina tiesivät Ranta-ahosta, jäävät poliisin haaviin. Kukaan ei enää vastaan viesteihin. Ranta-aho kiskaisee kovan kännin.

”Jossain vaiheessa iltaa tajusin, että jään itsekin kiinni. Kiinni jääneet olivat jo niin läheltä minua, että he pystyvät nimeämään minut,” Ranta-aho muisteli haastattelussa

Seuraavana aamuna hän herää krapulaisena ja alkaa hävittää tietokoneelta todisteita, mutta hän ei muista salasanaa.

Hirveä hiki päällä krapulassa hakkasin salasanaa 200 kertaa enkä saanut sähköpostia auki. Kiva tunne, kun jätkä on kiinni, eikä itse pääse sähköpostiin, jossa olisi kuvat ja koordinaatit muista kätköistä”, hän kertoi myöhemmin poliisille.

Katiska-vyyhti sai uuden luvun kesäkuussa 2020, kun Niko Ranta-aho asteli Helsingin käjäoikeudesta vapauteen merkkivaatteisiin. Edelliset 11 kuukautta olivat kuluneet tutkintavankeudessa.

Ranta-aho pidätettiin tammikuussa Espanjassa uusista huumerikoksista epäiltynä. Ovi murretaan jälleen kerran. Ranta-ahon Marbellan-asuntoon mennään sisäään näyttävästi ovijuntalla.

Kun poliisi videolla saa murrettua oven auki, avautuu ovesta näkymä asunnon eteiseen. Eteisessä on valkoinen kenkänaulakko, jossa on pitkä rivi valkoisia tennareita. Myös eteisen lattialla lojuu muutama kenkäpari. Asunnon keittiössä kuvassa vilahtaa samppanjapullo.”

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Katiska – Suuri huumevyyhti. Kuuntele näyte äänikirjasta.

Rami Mäkinen on Iltasanomien rikostoimittaja ja Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja. Kia Kilpeläinen on Iltalehden toimittaja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone