Three Billboards Outside Ebbing, Missouri: ”Martin McDonaghin musta komedia esittelee koomisia hahmoja ja nasevaa dialogia.”

Bilboards

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Ohjaus: Martin McDonagh. Pääosissa: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell. 116 min. K16.

Mildred (Frances McDormand) vuokraa kolme suurta mainostaulua syrjäisen, kotikaupunkiinsa johtavan tien varrelta. Hän ei kuitenkaan pyri myymään mitään vaan tiedustelee poliisipäällikkö Willoughbylta (Woody Harrelson), miksei Mildredin tyttäreen kohdistunut raiskausmurha ole johtanut pidätyksiin. Mainoskampanja ylittää mediakynnyksen ja pakottaa paikallisväestön valitsemaan puolensa.

Three Billboards Outside Ebbing, Missourissa on paljon samaa kuin ohjaaja-käsikirjoittaja Martin McDonaghin aiemmissa elokuvissa Kukkoilijat (2008) ja Seitsemän psykopaattia (2012), kuten koomisia hahmoja, hyvää näyttelyä ja nasevaa dialogia.

McDonaghin elokuvien ihmissuhteissa on jotain, jota voisi kutsua ”kovaksikeitetyksi lämmöksi”. Ebbingkin vaikuttaa paikalta, jossa näytetään keskisormea useammin kuin kätellään mutta jossa tosipaikan tullen autetaan naapuria.

Sam Rockwell ja McDormand saivat rooleistaan Oscarit, mikä on kutakuinkin linjassa vakiintuneiden jakoperusteiden kanssa. Hyvät näyttelijät ovatkin edellytys McDonaghin dialogipainotteisen tyylin toimivuudelle. Esimerkiksi kohtaus, jossa McDormandin ja Harrelsonin välisen nokittelun tunnelma vaihtaa asentoaan silmänräpäyksessä, ei toimisi huonompien näyttelijöiden esittämänä.

Three Billboards Outside Ebbing, Missourin kuvaus omankädenoikeudesta on läheisempää sukua spagettiwesterneille kuin laatudraamoille. Muut teemat, kuten anteeksianto, kuoleman hyväksyminen ja rakenteellinen rasismi, jäävät sivulauseiksi, jotka pikemminkin toteavat asioiden olemassaolon kuin tarkastelisivat niitä kiinnostavasti. Kokonaisuus on kuitenkin viihdyttävä ja sujuvasti etenevä.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihteestä.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone