The Lost City of Z

The Lost City of Z

The Lost City of Z. Ohjaaja: James Gray. Pääosissa: Sienna Miller, Angus Macfadyen, Charlie Hunnam, Ian McDiarmid, Robert Pattinson, Tom Holland, Edward Ashley, Clive Francis. 134 min. K-16.

James Grayn (Two Lovers, The Immigrant) käsikirjoittama ja ohjaama The Lost City of Z pohjautuu David Grannin kirjaan, jonka alaotsikko A Tale of Deadly Obsession in the Amazon tiivistää onnistuneesti, mistä tosipohjaisessa tarinassa on kyse.

Se kuvaa brittiarmeijan tykistöupseeri Percy Fawcettin (Charlie Hunnman) tapahtumarikasta elämää vuosina 1905–1925. Fawcett johti rektikuntaa, joka kartoitti Brasilian ja Bolivian rajaseutua, mutta hänen löydettyään asumattomaksi uskotuilta alueilta merkkejä muinaisesta korkeakulttuurista muuttui Fawcettin elämä peruuttamattomasti. Kartoituksen sijaan hänen tavoitteekseen muodostui ”kultaisen kaupungin”, Z:n, löytäminen. Siitä kasvoi Fawcettille päähänpinttymä, joka sai hänet hylkäämään yltäkylläisen elämänsä ja perheensä ja palaamaan Amazonin viidakkoon yhä uudestaan, alkuasukasheimojen nuolten, hyönteisten, säiden ja villieläinten vihamielisyydestä huolimatta.

The Lost City of Z ei päässyt Suomessa laajempaan teatterilevitykseen, vaikka laatunsa puolesta olisi ansainnut. Se on laadukas seikkailuelokuva, jossa toimintaa ei juoksuteta katsojan silmille rymistelyn ilosta vaan tyylikkäästi ja harkiten, tarinaa eteenpäin vieden ja tunnelmaa luoden. Seikkailun ohella elokuva on myös onnistunut ajankuva ja käsittelee laajempia teemoja kuten kunnianhimoa, rasismia ja naisen asemaa. Jos Indiana Jonesit ovat seikkailuelokuvia, jotka herättävät aikuisessa miehessä pikkupojan, on The Lost City of Z kuin niiden arvonsa tunteva, hieman pidättäytyvä mutta komea pikkuserkku.

J. K. SILVENNOINEN

 The Lost City of Z -elokuvan voi vuokrata Elisa Viihteestä. Voit vuokrata leffan kertamaksulla myös ilman Elisa Viihteen asiakkuutta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone