Tänään TV:ssä yksi vuosikymmenen parhaita elokuvia: – ”Saa haukkomaan henkeä””

The Square (K12) –

Yle Teema esittää lauantaina ruotsalainen Ruben Östlundin ohjaaman elokuvan, joka voitti vuonna 2017 Cannesin festivaalin pääpalkinnon, Euroopan parhaan elokuvan palkinnon ja sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden.

Elokuvassa The Square -taideteosta suunnitteleva museokuraattori ajautuu henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kriisiin joutuessaan pohtimaan moraalia. Ohjaaja Östlund halusi elokuvallaan kyseenalaistaa taidepiirien rituaaleja ja arvomaailmaa.

Ylistävistä arvioista ja palkinnoista huolimatta elokuva ei ollut suuri taloudelinen menestys elokuvateattereissa. Mutta välikös tuolla, jos ”145 minuutia kuluu kuin siivillä”, kuten kehuttiin Keskisuomalaisen arviossa.

The Square vyöryttää eteemme oikean runsaudensarven. Tyylilaji on yhteiskunnallinen satiiri, pirullisesti virnuileva komedia, jossa osansa saavat niin taidepiirit kuin taiteilijatkin. Ohjaajan tähtäimessä tuntuvat olevan myös tiedotusvälineiden sensaation haku, yhteiskuntaluokat, rikkaat ja köyhät, ihmisen moraali, taiteen tyhjänpäiväisyys” , arvioi Keskisuomalaisen Olli-Matti Oinonen.

”Lähes kaksi ja puolituntinen elokuva iskee huolella teroitetun pilkkakirveensä niin moneen kohteeseen, ettei hämmentyneenä voi kuin haukkoa henkeään ja nauraa mukana”, kirjoitti puolestaan Tarmo Poussu Ilta-Sanomissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.