Tänään TV:ssä yksi merkittävimmistä lännenelokuvista – päätähti ei suostunut käyttämään sijaisnäyttelijää

Hyökkäys erämaassa – Yle Teema

Yle Teemalla nähdään juhannuspäivänä vuonna 1939 valmistunut John Waynen läpimurtoelokuva, joka tarjoaa läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta.
Hyökkäys erämaassa -elokuvaa pidetään mestariteoksena, jonka ansiosta lännenelokuvan suosio kasvoi ennen näkemättömällä. Samalla se osoitti, että viihteellinen ja toiminnallinen lännenelokuva on yhdistettävissä yhteuskuntakriittiseen aiheeseen.
Vieläkin suuremman vaikutuksen elokuva teki John Waynen uralle.
Elokuvan niukka budjetti aiheutti sen, että ohjaaja John Fordilla ei ollut mahdollisuutta palkata päätähdeksi kaavailtua Cary Cooperia. Päärooliin kiinnitettiin tuntemattomampi ja huomattavasti halvempi näyttelikä John Wayne.
Sankarirooleistaan lännen- ja sotaelokuvissa tunnettu Wayne on yksi amerikkalaisen elokuvan ikoneita. Hän menehtyi mahasyöpään vuonna 1979.
Wayne järkytti elokuvan tuottajaa Walter Wangeria, sillä hän ei suostunut käyttämään sijaisnäyttelijää. Hän teki vaativatkin stunttinsa itse. Wayne oli tottunut temppuiluun näytellessään B-luokan elokuvissa.
Elokuvassa nähdään kuuluisa intiaanihyökkäyskohtaus, joka kuvattiin kuivuneen Victorvillessä kuivuneen järven pohjalla.
Ylen sivuilla elokuvaa luonnehditaan seuraavasti:
Vuonna 1939 muutoksen käynnisti yksi ainoa elokuva, John Fordin ohjaama Hyökkäys erämaassa (Stagecoach), joka on näin yksi lännenelokuvan koko historian keskeisimpiä teoksia. Se teki samalla John Waynestä suuren tähden. Vaikka Wayne oli esiintynyt pitkään b-elokuvissa, mukaan lukien 70 kertaa noissa 1930-luvun halpislänkkäreissä, hän oli tuolloin yhä niin tuntematon, että lähes kaikki muut pääosanesittäjät saivat elokuvasta suuremman näyttelijäpalkkion. Mutta jo pelkkä kohtaus, jossa Ford tuo hänet elokuvaan, vei Waynen suoraan tähtitaivaalle.
Hyökkäys erämaassa -elokuvan voi katsoa myös Elisa Viihde -palvelussa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone