Tänään TV:ssä väkivaltainen kostoelokuva, jossa pohjoisen hyinen ja luminen luonto pääse esille

leffalumiauramies141023PP_503_la

Lumiauramies (K16) – Teema

Norjalainen vuonna 2014 ilmestynyt toimintakomedia kertoo Nils Dickmanista, joka auraa lumisia teitä ja hoitaa laskettelurinteitä. Kunnon kansalaisen elämä romuttuu, kun rikollisjoukko teloittaa vahingossa hänen poikansa. Siitä alkaa kostoon tähtäävä voimainmittely

Mesta.netin kriitikon JK Silvennoisen mukaan Lumiauramies rakentuu samalle pohjolan eksotiikalle, joka on nostanut nordic noirin maailmanmaineeseen.

”Lumihuippuiset vuoret kehystävät lähes jokaista kuvaa ja lunta pyryttää jatkuvasti. Philip Ogaarin kamera vangitsee lumimassat ja pohjoisen vuorokauden vaihtelevat värisävyt mutta tallentaa myös pieniä, usein koomisia ja tunnelmaa luovia yksityiskohtia.”

”Elokuva viljelee viittauksia ja parodioi etenkin rikoselokuvan genreä leikittelemällä gangsterien nimillä ja tappamisen helppoudella. Jokaisen ruumiin, joita elokuvassa riittää, jälkeen kankaalle heijastuu lakoninen ”kuolinilmoitus”. Kaavamaisen rakenteen tahti on alati kiihtyvä, mutta se onnistuu juuri ja juuri säilyttämään tehonsa tarjoamalla naurut vielä lopussakin.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone