Tänään TV:ssä tosipohjainen draama natsijohtajan historiallisesta oikeudenkäynnistä – Holokaustin hirveydet levisivät maailmalle

Adolf Eichmannin oikeudenkäynti (K16) – Yle TV1 Tiistai 14.2. klo 21:30
Tosipohjainen draamaelokuva kertoo historiallisesta oikeudenkäynnistä, joka näytettiin television välityksellä ympäri maailmaa. Samalla natsien hirmuteot paljastuivat koko maailmalle.
Vuonna 1950 Argentiinaan paennut natsijohtaja Adolf Eichmann onnistuttiin nappaamaan vuonna 1960. Holokaustin organisoijana pidetty natsijohtaja lennätettiin medialta salassa odottamaan oikeudenkäyntiään Israeliin.
Israelin valtio neljä kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin kuvaamisen.
Amerikkalainen tv-tuottaja Milton Fruchtman ja mustalla listalla ollut tv-ohjaaja Leo Hurwitz halusivat televisioida oikeudenkäynnin. Minkälaisia vastoinkäymisiä he työssään kohtasivat? Ketkä tekivät oikeudenkäynnin dokumentoinnista mahdollista?
Oikeudenkäynti alkoi 11.4.1961 ja sen jokainen hetki taltioitiin tarkasti. Päivän päätteeksi materiaalista editoitiin julkaistava versio ja se toimitettiin jakeluun koko maailmalle. Koko maailma kohahti: Holokausti oli siis totta!

Tv-oikeudenkäynnin ohjaaja halusi tietää ei vain miten kaikki tehtiin vaan myös miksi keskitysleirit eivät herättäneet moraalisia kysymyksiä jo tapahtumisensa aikaan. Myös jokainen katsoja mietti tahollaan miten ja miksi tämänkaltainen teko oli mahdollista?

Voisiko se joskus toistua, jollei natsi-Saksassa niin jossain päin maailmaa?

Elokuvan päärooleissa nähdään Martin Freeman ja Anthony LaPaglia.

Kuva: Yle kuvapalvelu, lähde: Yle.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. On se kummaa kun näistä natsien rikoksista jauhetaan vuodesta toiseen mutta esim Stalinin ja Mao Tse Dongin vielä suuremmista kansanmurhista vaietaan lähes tyystin.

Kommentit suljettu.