Tänään tv:ssä takavuosien kotimainen kohuelokuva – "nuori perheenäiti aloittaa seksisuhteen"

Kuvassa pääoasan esittäjät Eija Pokkinen ja Ilari Paatso
Kino Suomi: Vihreä leski – Yle Teema Torstai 3.4. klo 21:45

Jaakko Pakkasvirran ohjaama, vuonna 1968 valmistunut elokuva kertoo suomalaisen asumalähiön karusta arkitodellisuudesta, nuoren perheenäidin yksinäisyydestä, uskottomuudesta ja sielunelämän häiriöistä. Espoon Tapiolassa asuvan perheen isä on kiireinen kauppamatkustaja, joten  perheen kolme lasta jäävät Helinä-äidin kontolle.

Helinä osallistuu nuoren sosiologin tutkimukseen, jossa kaupunkilähiön kotirouvat raportoivat arkielämästään radiopuhelimitse. Tutkimuksen aikana Helinän huomaa sekä arkensa että aviolittoonsa tyhjyyden ja heikkoudet. Ennen pitkää hän aloittaa seksisuhteen vieraan miehen kanssa.

Vihreä leski herätti valmistuttuaan vilkasta keskustelua ja kritiikit jakautuivat sekä puolesta että vastaan. Katsojia kohahduttavat muun muassa viittaukset lesbosuhteeseen ja huumeidenkäyttöön, mutta suurimman keskustelun nostatti itse aihe eli lähiörouvien vieraantuminen, uskottomuus ja avioerojen lisääntyminen.

Elokuvan pääosassa nähtävä Eija Pokkinen (kuvassa) on valokuvamalli, joka tuli tunnetuksi myös Risto Jarvan elokuvissa, kuten Loma (1976) ja Jäniksen vuosi (1977) sekä Pakkasvirran Kesäkapinassa (1970).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone