Tänään TV:ssä suuri komediaklassikko, jota syytettiin uskonnonpilkasta – Suomessa esitettiin aluksi leikattuna versiona

Brianin elämä (K12) – Yle Teema sunnuntaina 27.12. klo 15:15

Yle esittää sunnuntain iltapäivässä Monty Python -koomikkoryhmän elokuvan vuodelta 1979. Elokuva kertoo Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita.

Kristinuskosta satiiria vääntävä elokuva joutui sensuurin hampaisiin ja kiellettiin kokonaan monissa maissa. Suomessa elokuvaa esitettiin aluksi leikattuna versiona, mutta esimerkiksi Norja ja Islanti kielsivät sen kokonaan.

Brianin elämä kuuluu sarjaan ”jokaisen leffafanin nähtävä”. Siitä on kehkeytynyt 40 vuodessa suuri elokuvaklassikko ja sen repliikkejä lainataan ahkeraan. Elokuvan päätöslaulu Always Look on the Bright Side of Life soi jopa hautajaisissa.

Vuonna 2000 Total Film -lehti äänesti Brianin elämänkaikkien aikojen parhaaksi komediaksi. Vuonna 1999 British Film Instituten kyselyssä elokuva äänestettiin kaikkien aikojen 28. parhaaksi brittielokuvaksi.

Terry Jonesin ohjaama Brianin elämä aiheutti ilmestyessään jopa mellakoita.

Brianin elämästä loukkaantuivat lähes kaikki uskontokunnat, vaikka Pythonit huolellisesti eivät koskaan pilkkaa itse Kristusta vaan ihmisten tekopyhyyttä ja fanaattisuutta tai vaikkapa uskonnon käyttöä politiikan ja sodan aseena. Yleisö oli samaa mieltä ja elokuvasta tuli valtavan suosittu”, Yle kirjoitti elokuvasta.

Katso päätöslaulu alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 kommenttia

  1. Kenenkään kaulaa ei tarvinnut katkoa eikä räjäyttää pommia vihannestorilla kuten itä-maan tietäjät brukaa tehdä.

  2. No ei siitä loppujen lopuksi ole niin kauaa, kun meilläkin suhtauduttiin aika fanaattisesti vallitsevaan uskontoomme.

Kommentit suljettu.