Tänään TV:ssä suomalaiskomedia, jota ohjaajakin häpesi jälkeenpäin – pääosaan kiinnitettiin suklaamainoksen kaunotar

Laivaston monnit maissa – TV1 maanantaina 10.08. klo 13:05

Ville Salmisen ohjaamassa sotilasfarssissa merimies tuodaan poliisin voimin alokkaaksi sotaväkeen. Soppaan tuovat lisämausteensa huoltoaseman hoitajatar, lottomiljoonat ja vakoojat.

Vuonna 1954 valmistuneen elokuvan katsojamäärä oli huono ja se tuotti ison tappion. Myös kriitikot tyrmäsivät elokuvan.

”Suuri mitättömyys koko elokuva. Se on kauheimpia töitä mitä käsistäni on lähtenyt. Välityö, joka oli pakko tehdä. Tuotanto ei keksinyt sopivaa elokuvaa, löydettiin vanha käsikirjoitus ja pantiin minut ohjaamaan. Puolivälissä olin jo aivan varma, ettei siitä mitään esitettävää filmiä tule, mutta tein kun tehdä piti”, muisteli Ville Salminen Katso-lehden haastattelussa 1976. (Lähde: Elonet)

Tavallisuudesta poiketen pääosissa esiintyi tuntemattomia näyttelijöitä, kun taas sivurooleissa on muutamia hyvinkin tunnettuja näyttelijänimiä.

Yhteen pääosaan, lomahotellin johtajattaren tyttäreksi kiinnitettiiin ruotsinkielinen Mej-Ling Axberg (pääkuvassa Ville Salmisen kanssa). Hän oli siviiliammatiltaan Yhdysvaltain suurlähetystön virkailija. Axberg oli näyttelijänä hyvin kokematon. Hän oli aikaisemmin esiintynyt suklaatyttönä Fazerin mainoksissa ja vilahtanut parissa elokuvassa.

Laivaston monnit maissa oli tuotantoyhtiö Fennadan kolmas sotilaskomedia, jossa etsittiin vaihtelua vaihtamalla aselajia. Elokuva yrittää välttää epäkunnioittavuutta asevoimia ja upseeristoa kohtaan. Syyksi on epäilty sitä, että elokuvantekijöillä oli ongelmia saada laivaston kalustoa kuvauksiin. Armeijan suhtautuminen sotilasfarsseihin alkoi muuttua 50-luvun edetessä varauksellisemmaksi.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone