Tänään TV:ssä: Suomalaisen ohjaajalegendan viimeinen elokuva jätti huonon maun – teki tappion ja painui unholaan

Totuus on armoton – TV1 Perjantaina 26.03. klo 13:15

Totuus on armoton -elokuva on sekoitus oikeussalidraamaa ja romantiikkaa. Mauri Sariolan romaaniin perustuvassa elokuvassa mies lähtee tuomitsemaan maaseutukaupungin käräjiä..

Vuonna 1963 valmistunut elokuva oli ohjaaja Valentin Vaalan 44. ohjaustyö ja se jäi hänen viimeiseksi näytelmäelokuvaksi. Vaala ohjasi urallaan useita klassikoiksi tunnustettua elokuva, kuten Juurakon Hulda ja Ihmiset suviyössä.

Jäähyväiselokuvasta ei tullut menestys ja se painui unholaan. Elokuvan katsojamäärä oli kehno ja se teki yli 200 000 markan tappiot tuotantoyhtiölle.

Samaan aikaan Suomen elokuva-alalla puhalsivat uudet tuulet ja uusi ohjaajasukupolvi teki tuloaan. Tuolloin 53-vuotias Vaala siirrettiin Suomi-Filmin lyhytkuvaosastolle. Hän kuoli kotonaan vuonna 1976 elettyään 65-vuotiaaksi. Kuolinsyynä oli äkillinen sairaskohtaus.

”Ei sitä liioin ole mukava paiskata ainakaan sellaiselle, monta hyvää filmiä tehneelle ja ammattinsa osaavalle veteraaniohjaajalle kuin Valentin Vaalalle. Mutta niin vain on, että Sariolan romaanista varmaan olisi voinut saada kiinnostavampaa filmiä kuin nyt Vaala on tehnyt”, Helsingin Sanomien kriitikko Paula Talaskivi kirjoitti Totuus on armoton -elokuvasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone