Tänään TV:ssä Spede Pasasen videonauhalle kuvattu kesämökki-iloittelu – onko pystyyn haukuttu komedia Suomen tuottoisin elokuva?

Pikkupojat – Sub torstaina 14.01. klo 21:00

Ere Kokkosen ja Spede Pasasen vuonna 1986 valmistunut komediahulluttelu pohjautuu Spede Show’ssa nähtyihin Pikkupojat-sketseihin. Mukana on myös Spede Show’n legendaarisia ”naisen logiikka” -kohtauksia.

Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen. Spede Pasanen esiintyvät elokuvassa kaksoisrooleissa. He näyttelevät pikkupoikia sekä upseerina, poikien isänä ja keksijänä. Myös Riitta Väisänen esiintyy kaksoisroolissa.

Säästeliäänä miehenä Spede käytti TV-tekniikkaa hyväkseen. Elokuva kuvattiin alkujaan kuvattu lähes kokonaan videonauhalle.. Sen jälkeen materiaali kopioitiin valmiiksi leikattuna elokuvafilmille elokuvateatteriesityksiä varten.

Suomen Kuvalehden jutussa veikattiin, että Pikkupojat on Suomen kautta aikojen tuottoisin elokuva. Elokuva maksoi 500 000 markkaa, joka on nykyrahassa noin 163 000 euroa. Elokuva keräsi 171 545 katsojaa, joten voittopotti oli melkoinen.

Spede Pasasen maankuuluista keksinnöistä elokuvassa nähdääm muun muassa kauko.ohjattava golf-kärry ja siivetön lentokone.

Monen muun Spede-elokuvan tapaan Pikkupojat sai murska-arviot aikalaiskriitikoilta.

Pikkupojat-elokuva kuuluu Speden usein suosimaan hyödyn maksimointi -menetelmään” (Kaleva).

Pikkupojat on ylimitoitettu Spede-show ilman kunnollista alkua, loppua tai juonellista huipennusta. Taustakertojan avulla löyhästi yhteen kietaistut kohtaukset ovat huolimattomasti kirjoitettuja ja toteutettuja – ne valuvat valkokankaalle ryhdittömänä katkelmien sarjana”(Turun Sanomat)

Katso pätkä elokuvasta alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone