Tänään TV:ssä ruudinsavuinen lännenklassikko – lähtölaukaus italowesterneille

Vera Cruz (K12) – Yle Teema

Yle Teema esittää torstaina toiminnallisen länkkärin, jossa kaksi seikkailijaa myy palveluksiaan Meksikon vallankumouksen eri osapuolille. Pääosissa ovat Gary Cooper ja Burt Lancaster. Elokuvassa nähdään myös Charles Bronson, joka vielä kuvausten aikaa käytti nimeä Charles Buchinsky.

Vuonna 1954 ilmestynyt elokuva oli menestys ja se tuotti tekijöilleen sievoisen voiton. Elokuvalle oltiin kuvaamassa jatko-osaa vuonna 1963, mutta hanke kaatui.

Vera Cruz jätti jälkensä lännenelokuva-gengreen ja toimi alkusoittona italowesterneille. Sen vaikutuksen voi nähdä muun muassa Sam Peckinpahin ja Sergio Leonen westerneissä.

juttu jatkuu

Rotten Tomatoesin kävijät ovat antaneet elokuvalle 83-prosenttisen suosituksen.

Tämä Robert Aldrichin ohjaama western on monessakin mielessä suuntaa antava elokuva. Tarina esittelee varsin kyyniset sankarit (antisankarit), jotka heittäytyvät itsekkäistä syistä mukaan toisen maan vallankumoustaisteluihin. Ja tämä noin 15 vuotta aiemmin, ennen kuin Zapatawesternit nostivat päätään lähinnä Euroopassa. Westerngenren tunnusmerkkejä on aina ollut, että vahvemmat puolustavat heikompia. Vera Cruzissa asetelma on päinvastainen: vahvemmat puolustavat vahvempia, kun näillä on enemmän rahaa”, elokuvasta kirjoitetaan Viikon Western -blogissa.

Katso päivän TV-tarjonta ohjelmaoppaasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone