Tänään TV:ssä rivoon pilkkalauluun perustuva kotimainen elokuva

Kanavan laidalla – TV1

Ilmari Unhon vuonna 1949 ohjaama elokuva perustuu ikivanhaan pilkkalauluun Palpan Killi, jonka rivot sanat julkaistiin kokonaan vasta vuonna 1970 Isojen poikien laulukirjassa.  Kappaleen tulkitsijana toimi Rauli Badding Somerjoki.

”Kansan suussa” jo 1900-luvun alusta alkaen kehittynyttä laulutekstiä tosin pehmennettiin elokuvassa romanttisemmaksi ja sisäsiistimmäksi.

Elokuva kertoo kanavanlaidan tumman kaunottaren Palapan Kirstin ja tukkihinaajalle töihin tulleen ylioppilaan Eerikki Lindin rakkaudesta. Pääosia esittävät Leena Häkinen ja Martti Katajisto.

Palpan killi -laulu viittasi Laitilan kanavaan Varsinais-Suomessa, mutta elokuva kuvattiin Kalkkisissa Päijät-Hämeessä. Elokuvan ensi-ilta oli vain kymmenen päivää viimeisten kuvauspäivän jälkeen.

Kanavan laidalla sai kriitikoilta melko positiivisen vastaanoton, mutta sen yleisömenestys jäi vuoden kotimaisten elokuvien keskitasoa heikommaksi.

”Palapan Killestä’ tehty elokuva on myönteinen yllätys. Varmaankin juuri sen vuoksi, että kulunut teema on siinä saanut poskilleen hieman uutta väriä, se tahtoo sanoa, filmaattista pontta”, kirjoitti Juha Nevalainen Ilta-Sanomissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone