Tänään TV:ssä rakastettu suomalaiskomedia – ”poikkeuksellisen mittava elokuva”

(1977) Aapelin teksteihin pohjautuva tarina suomalaisesta pikkukaupungista, kotipoltosta ja kolttosista 1920-luvulla. N: Olavi Ahonen, Toivo Mäkelä, Marja Korhonen, Asko Sarkola ja Irma Seikkula. O: Rauni Mollberg. HD. Kuvassa ajuri Primus Koljonen
(Kalle Hollo), Karoliina (Raili Veivo) ja torikauppias Jormalainen (Risto Salmi).
Yle Kuvapalvelu
Vuonna 1977 ensi-iltansa saanut elokuva sijoittuu 1920-luvun suomalaiseen pikkukaupunkiin. Se on tarina kolttosista ja kotipoltosta sekä niiden seurauksista.
Simo Puupposen eli Aapelin romaaneihin perustuvan elokuvan päähenkilönä on puutalokorttelin asujaimisto koko kirjavuudessaan. Elokuvan laajaan henkilögalleriaan mahtuu työläisiä, taiteilijoita, kotiäitejä ja työttömiä juoppoja.
Rauni Mollbergin ohjaama elokuva sai neljä Jussi-palkintoa. Kriitikot ovat antaneet elokuvalle positiivisia arvosanoja.
Aika hyvä ihmiseksi on poikkeuksellisen mittava suomalainen elokuva… ”Kokonaisuus on rauhallinen ja punnittu, hieman elegisellä rytmillä – ei silti rytmittömyydellä – etenevä, supisuomalainen”, kiitteli Heikki Eteläpää (Uusi Suomi 8.10.1977). Lähde: Elonet.
Kehuihin yltyi myös Ylen Arto Hänninen vuonna 2016.
”Aapelin hahmot ovat Mollbergin ohjauksessa säilyttäneet rakastettavuutensa ja inhimillisyytensä. Huumori on monin paikoin alakuloisen perusvireen sävyttämää, mutta ei koskaan kyynistä.”
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone