Tänään TV:ssä: Pirtsakka komedia jäi nuoren leffakaunottaren viimeiseksi elokuvaksi – kököt lavasteet herättivät hämmennystä

Kilroy sen teki – TV1

Yle TV1:ssä tiistaina esitettävä Lilja Valtosen romaaniin perustuva komedia kertoo muotipiirtäjättärestä, joka perii kartanon.
Kilroy teki sen jäi pääosaan esittäneen Lea Joutsenon viimeiseksi elokuvarooliksi. Hän oli ensi-illan aikaan vain 38-vuotias, joten edessä olisi voinut olla pidempikin leffaura.
Joutseno edusti aikansa modernia naistyyppiä. Hän näytteli naispääosan yhdeksässä elokuvassa vuosina 1941–1948.  Uransa loppupuolella hän suomensi muutamia Disney-elokuvia. Hän kuului harvoihin kotimaisiin elokuvatähtiin, joilla ei ollut teatteritaustaa.
juttu jatkuu kuvan jälkeen
lea-joutseno-840x420
Joutseno (kuvassa) oli ohjaaja Valentin Vaalan löytö. Hän työskenteli Suomi-Filmin kielenkääntäjänä, kun Vaala kiinnitti hänet Juurakon Huldan (1937) sivuosaan.
Joutsenon elämään mahtui tragedioita. Hän jäi kahdesti leskeksi. Hän menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen 66-vuotiaana vuonna 1977.
Kilroy sen teki-elokuvan käsikirjoituksesta vastasivat ohjaaja Ilmari Unho ja Lea Joutseno. Alkuperäisromaani sijoittuu kesään, mutta käsikirjoittajat siirsivät tapahtumat talviaikaan.
Elokuvan nimi tuli amerikkalaisesta sanonnasta Kilroy was here (suom. Kilroy kävi täällä), jolla viitataan tuntemattomaan tekijään.
Talviaikaan sijouttuva elokuva sai aikalaiskriitikoilta kiitosta ”pirteydestään” ja ”nasevuudestaan”.
Elokuvauutiset-sivuston arvostelija kiinnitti huomiota heppoisiin lavasteisiin.
Toisin kuin vuotta myöhemmin valmistuneessa toisessa Joel Rinteen tähdittämässä komediassa, Kalle Kustaa Korkin seikkailuissa, on llmari Unhon ohjauksessa vielä puhtia ja hän kuljettaa tarinaa nopeasti eteenpäin turhaa pysähtelemättä. Sen sijaan lavastus ei ole onnistunut toivotulla tavalla: yleensä kotimaiset filmit lavastettiin moitteettomasti, mutta tästä filmistä ei voi olla huomaamatta ikkunoiden takana olevien maisemien ja rakennusten olevan vain maalauksia. Myöskään studioon lavastetut interiöörit eivät oikein vastaa sitä, minkälaisen kuvan rakennuksesta saa ulkokuvista”, sivuston kriitikko kirjoitti vuonna 2010.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone