Tänään TV:ssä: Pikkutuhma suomalaiskomedia nousi hittileffaksi – mielenkiintoa lisäsi opiskelijatyttöjen alaston suihkukohtaus

TV1 esittää keskiviikkona kepeän sotilasfarssin Vatsa sisään – rinta ulos!, jonka tyylisiä Suomi-Filmi tuotti säännönmukaisesti 1930 -1950 -luvuilla.

Aarne Tarkaksen vuonna 1959 ohjaaman Vatsa sisään – rinta ulos sijoittuu suurilta osin tyttöjen sisäoppilaitokseen. Helge Heralan esittämä naiskammoinen kapteeni saa epämieluisan tehtävän joutuessaan pitämään väestönsuojelun oppitunnin tytöille. Hän eksyy vahingossa tyttöjen pukuhuoneeseen ja siitäkös soppa syntyy.

Osa juonesta rakentuu pikkutuhmien mielikuvien varaan. Varsinaisen leffan vetonaula oli monille katsojille se, kun kokonainen tyttöluokka ja heidän voimistelunopettajansa nähdään suihkussa. Kohtaus paljainen rintoineen ja pakaroineen oli verrattain rohkeaa kuvastoa 50-luvun lopulla.

Heralan lisäksi pääosissa nähdään Tommi Rinne, Marjatta Kallio, ja Kullervo Kalske. Myös Eino Grön esiintyy pienessä sivuosassa laulavana sotamiehenä.

Käsikirjoitustaan Aarne Tarkas tarjosi leffaidean alunperin Fennada-Filmi Oy:lle, joka kuitenkin hylkäsi idean. Se oli virhe, sillä Vatsa sisään, rinta ulos! kuului esitysvuotensa parhaisiin yleisömenestyksiin.

Elokuva sai myös perin positiivisen vastaanoton kriitikoilta.

”Vihdoinkin on tehty kotimainen sotilasfarssi, jota voidaan pitää melko onnistuneena monien aikaisempien yritysten jälkeen. Tässä on lähdetty osittain aivan uusille teille jättämällä lopultakin syrjään kaavamaisuus ja pahimmat kompastuskivet”, kirjoitti Kouvolan Sanomat.

Kuva: kuvakaappaus elokuvasta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone