Tänään TV:ssä: Opiskelijatyttöjen seksielämän riskeistä kertova draama aiheutti älämölön – sairaanhoitajakoulu tuomitsi elokuvan leimaavaksi

synnin jäljet
Hannu Lemisen ohjaama ja vuonna 1946 valmistunut Synnin jäljet on draamaelokuva kolmesta sairaahoitajaksi opiskelevasta tytöstä. Elokuva syntyi yhteistyössä Sukupuolitautien Vastustamisyhdistyksen kanssa.
Elokuvassa varoitettiin irrallisen sukupuolielämän ja sen aiheuttaman syfiliksen vaaroista.

Rauha Rentolan esittämällä Mirrillä on vaikeuksua sopeutua koulun ankaran johtajan määräykseen pysyä erossa miesseurasta. Lopulta hänet erotetaan koulusta. Hän kihlautuu Tapio Rautavaaran esittämän keikkamuusikon kanssa.

Helsingin sairaanhoitajatarkoulun oppilaskunta paheksui Synnin jäljet -elokuvaa, koska se oli sijoitettu sairaanhoitajatarkouluun ja sen oppilaiden elämää oli kuvattu epäsiveelliseksi. Tuottaja T. J. Särkkä kiisti oppilaskunnan väitteet.

Elokuva poiki toisenkin kohun, kun Jäger-Filmi uhkasi haastaa Suomi-Filmin oikeuteen syyttäen yhtiötä taiteellisesta varkaudesta.

Jäger-Filmin mukaan Synnin jälkien aihepiiri samoin kuin tapahtumatkin olivat suureksi osaksi samat kuin sen elokuvassa Rakkautensa uhri.

Youtubesta löytyy pätkä, jossa Tapio Rautavaara kertoo elokuvan synnystä.

Lähde: Elonet, Yle

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone