Tänään TV:ssä: Linnanmäellä kuvattu leffa floppasi – ”suomalaisen komedian pohjanoteeraus”

Iloinen Linnanmäki

Tea Istan ja Ismo Kallion tähdittämässä komediassa seikkaillaan Linnanmäen huvipuistosta, jossa kaksi sampoonvalmistajaa kilpailee keskenään ja Peacockin tähdistä.

Vuonna 1960 värielokuva ei ollut vielä yleinen Suomessa. Suomi-Filmi vielä kyennyt valmistamaan laadultaan kunnollisia väriduplikaatteja. Elokuvan kestävintä antia ovat dokumentaariset taltioinnit Linnanmäen Peacock-varieteen kansainvälisistä esiintyjistä kesällä 1960.

Elokuvan yleisömenestys oli vuoden huonoimpia. Myös kriitikot antoivat elokuvalle sapiskaa. Myöhemmin elokuva on nähty muun muassa suomalaisen komedian pohjanoteerauksena.

Juttu jatkuu…

Tuottaja Veikko Itkonen kutsuikin myöhemmin elokuvaa ”Surulliseksi Linnanmäeksi.

Linnanmäki onkin tässä elokuvassa itse asiassa päähenkilönä – ainakin sankarina – sillä varsinaisilla näyttelijöillä ei Witikan ohjaamassa, Harkimon ja Itkosen hyvin, jopa nokkelastikin kuvaamassa ja Royn sepittämässä farssileikissä ole paljon muuta tehtävä kuin juoksennella ottamassa kiinni vaahtopäistä tyttölasta – tai sitten itse vaahdota, tavalla tai toisella” kirjoitti Helsingin Sanomien Paula Talaskivi.

Lähde: Elonet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone