Tänään TV:ssä legendaarinen suomikomedia – 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva

Uuno Turhapuro –

Sub esittää tiistaina historiallisen kotimaisen sekoilukomedian. Vuonna 1973 valmistunut ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva keräsi elokuvateattereihin 613 409 katsojaa ja oli koko 1970-luvun toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.

Spede Pasasen ja Vesa-Matti Loirin luoma Uuno Turhapuro -hahmo syntyi Spede-show’ssa ja kapusi valkokankaalle.

Alun perin tarkoituksena oli tehdä vain yksi Uuno-elokuva, mutta yllättävästä menestyksestä johtuen Vesa-Matti Loirin tähdittämia sähellyskomedioita tehtiin kaikkiaan 20 kappaletta, viimeisimpänä vuonna 2004 ilmestynyt Uuno Turhapuro – This Is My Life.

Uuno Turhapuron tv-ensi-ilta koitto toukokuussa 1978 ja lähetys keräsi huikeat 1 587 000 katsojaa.

Elokuva toteutettiin mustavalkoisena ja televisiotekniikalla yhteistyössä Yleisradion kanssa. Tuottaja-käsikirjoittaja Spede Pasanen käytti elokuvan kuvauksissa ensimmäistä kertaa hyväkseen edullista videotekniikkaa.

Juttu jatkuu…

Uunon vaimoa näytteli ensimmäisessä elokuvaroolissaan Marjatta Raita. Muista vakiohahmoista ovat munana Spede Pasasen esittämä Härski-Hartikainen ja Simo Salminen, tässä elokuvassa Lettusen nimellä.

Kriitikot ottivat ensimmäisen Uunon vastaan murskaavasti, mutta tyrmistyneen varovaista optimistisuuttakin oli ilmassa.

Uuno Turhapuro on hupailu, joka Speden edellisiä elokuvia ajatellen perustuu vähemmän tapahtumakomiikkaan. Nyt pääpaino on nopeilla repliikkirysäyksillä, jotka saattavat nuorimpia katsomossa hiukkasen kyllästyttää. Ollakseen Speden elokuva Turhapuro ei ole ihmeemmin erottuva – joskin kehittely on edellisiä sujuvampaa”, Markku Jokipii kirjoitti Uusi-Suomi-lehdessä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone